ELS PREPARATIUS DE LA RONDA FRANCESA

Valverde converteix el ciclista portuguès Rui Costa en campió de la Volta a Suïssa

El corredor murcià anul·la totes les escapades treballant de gregari per defensar el mallot groc del seu company del Movistar

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona

Un sensacionalAlejandro Valverde ha convertit aquesta tarda el seu company del MovistarRui Costa en el primer portuguès que guanya una ronda per etapes del circuit mundial de laUnió Ciclista Internacional (UCI). El corredor murcià s'ha tret els anells de cap de files i s'ha buidat en favor del seu ajudant perquè pogués adjudicar-se la Volta a Suïssa, quan falten menys de dues setmanes per a l'inici delTour.

Valverdeha demostrat diverses coses aquesta tarda a les carreteres suïsses. La primera i principal és que forma part del reduït grup de corredors que aquest any poden aspirar al triomf a París. I la segona, que, com a líder d'equip, se sap guanyar el respecte dels seus companys, que hauran d'entregar-se en cos i ànima durant les tres setmanes de Tour, des de Lieja fins alsCamps Elisis. Ningú amaga que el traçat de la pròxima ronda francesa no és el millor per aValverde--hauria estat més interessant un recorregut més muntanyós i amb menys contrarellotges--, però lagrande boucle, al marge del mapa que es dibuixi, sempre porta sorpreses, moltes vegades inesperades, i apareix una etapa de muntanya o de semimuntanya que, al final, resulta ser molt més transcendental i decisiva que aquells dies que figuren marcats en vermell. I allà haurà d'estarValverde amb tots els seus homes, ambRui Costa, per lluitar per la general i enfrontar-se a favorits comCadel Evans iBradley Wiggins.

El ciclista espanyol va evitar enfrontar-se als seus rivals al Tour

D'acord amb el seu principal director al Movistar,Eusebio Unzué,Valverdeha volgut mantenir-se amagat en el reinici de la temporada en camí cap al Tour. Per aquesta raó va preferir eludir l'enfrontament directe amb els principals aspirants a la ronda francesa al Criterium del Dauphiné, i es va apuntar a la Volta a Suïssa, una prova que mai havia disputat com a preparació per al Tour. A Suïssa només coincidia ambFrank Schleck (abans que se sabés que seria el cap de files del RadioShack, després de la renúncia del seu germàAndyper lesió) i ambLevi Leipheimer, potser massavellper aspirar a la general de París.

Notícies relacionades

Rui Costa es va vestir de groc diumenge passat en l'ascensió a l'estació d'esquí de Verbier i, ajudat perValverde, ha mantingut la peça fins al final. La tasca d'avui deValverdeha estat ignificativa, ja que ha neutralitzatFrank Schleck, que havia atacat amb valentia a més de 40 quilòmetres de meta, i ha evitat en l'ascensió final els atacs del luxemburguès i de qualsevol altre oponent amb un ritme que ha frenat qualsevol ofensiva contraRui Costa.

La ronda francesa, pròxima cita

El Tour ja s'està cuinant iValverdeha demostrat a Suïssa que tindrà moltes coses a dir en les tres setmanes de competició. El 30 de juny comença la prova amb un pròleg cronometrat als carrers de Lieja (Bèlgica). El 22 de juliol el vencedor aixecarà els braços als Camps Elisis. Només queden els campionats nacionals, en una setmana en què altres ciclistes que lluitaran per la general, com Samuel Sánchez, finalitzen les concentracions preparatòries. L'asturià i campió olímpic s'ha refet de la caiguda al Dauphiné entrenant-se a Sierra Nevada.