NOU ÈXIT A LA RONDA ITALIANA

'Purito' triomfa i s'emociona a les Dolomites

El 'maglia rosa' dedica la victòria a Tondo, en el primer aniversari de la seva mort

Purito fa un petó al crespó negre dedicat a Tondo al guanyar l’etapa.

Purito fa un petó al crespó negre dedicat a Tondo al guanyar l’etapa. / GIRO D¿ITÀLIA

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA
BARCELONA

era un dia molt especial per alPurito. Més enllà de lamaglia rosaque va defensar amb gallardia en la primera jornada clau de les Dolomites, més important que la victòria que va aconseguir, la segona en aquest Giro, el ciclista català va córrer amb una imatge al cor i al cap, la de l'amic que va morir, just ahir feia un any, de la manera més tonta i absurda a Sierra Nevada: Xavi Tondo.

No solament ho era per alPurito,sinó també per als companys del ciclista mort del conjunt Movistar, els que van sortir en la jornada pels colossos dolomítics amb la inscripció de Tondo a les bicis, com Beñat In- txausti, que va contemplar el mortal accident, i els que es troben concentrats a Granada preparant el Tour, Alejandro Valverde i José Joaquín Rojas.

Fa un any, expliquen les persones que seguien aquell Giro, alPuritoli van comunicar la mort del seu amic en la jornada de descans, just quan es disposava a sortir a entrenar-se. Ja no va agafar la bici i es va tancar tot el dia a l'habitació. Tots dos, de la mateixa quinta, ja fa uns quants anys, eren els millors -i els únics- entre els xavalets que volien triomfar com a ciclistes. O guanyava elPurito, en aquells temps només Joaquim Rodríguez, o ho feia Xavi Tondo.

EL QUINTET DEL GIRO / Si fa 12 mesosPuritono va voler ni moure's de l'hotel, ahir va afrontar l'etapa amb els primers obstacles per les Dolomites amb un crespó negre a la màniga i el record de Tondo al cor. Enfortit per aquesta imatge sabia que no podia fallar, que les seves cames ni notarien el salvatge pedaleig per rampes interminables en ports de paisatges bellíssims -les Dolomites són les muntanyes més boniques del planeta ciclista- i fins i tot es va imaginar el que succeiria a les cinc de la tarda tocades. Guanyaria l'etapa. I ho va fer esprintant entre els millors, el més ràpid del quintet que es va jugar la sort de l'etapa i que encapçala les primeres cinc places de la general del Giro: a part delPurito, Ryder Hesjedal (segon de la taula i tercer en l'etapa), Ivan Basso (tercer de la general i segon del dia), Roberto Urán (quart a Cortina d'Ampezzo i cinquè de la classificació) i Michele Scarponi (cinquè i quart, respectivament).

Notícies relacionades

Entre ells es jugaran la victòria final, amb elPuritocom el millor de la classe i també el més elegant. Ahir va guanyar perquè li volia dedicar la victòria al seu amic desaparegut. A la televisió italiana va confessar el que li va xiuxiuejar a Basso a l'acabar l'etapa, donant a entendre que, si no hagués tingut la idea de l'homenatge, hauria permès que guanyés el gran ídol de la Itàlia ciclista. «Ho sento, Ivan, havia de vèncer per Tondo».

La d'ahir va ser la seva segona victòria en aquest Giro, que ara viu pendent de la gran jornada ciclista de dissabte amb el Mortirolo i l'Stelvio com a grans obstacles, però sense oblidar el cim Pantani de demà (Alpe di Pampeago) i sobretot la contrarellotge final de Milà. ElPuritosap que ha de treure temps al perillosíssim Hesjedal, el millor dels elegits per guanyar contra elcrono. «Entre tots hem d'atacar-lo i fer-lo fora de la segona plaça perquè, si no, ens guanyarà en la contrarellotge». Encara queden quilòmetres per pensar en diumenge.