A FILADÈLFIA

Mor Joe Frazier, el primer boxejador que va derrotar Muhammad Ali

'Smokin Joe', de 67 anys, patia un càncer de fetge que se li va diagnosticar fa un mes

Frazier (esquerra) i Ali, a l’arribar a una gala esportiva, el 10 de juliol del 2002 a Hollywood.

Frazier (esquerra) i Ali, a l’arribar a una gala esportiva, el 10 de juliol del 2002 a Hollywood. / FRED PROUSER (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Joe Smokin , elboxejadorque passarà a la història per haver-li arrabassat l'invicte al llegendariMuhammad Ali en l'anomenat combat del segle, el 1971,ha mortaquesta matinada als 67 anys víctima d'uncàncer de fetge que se li havia diagnosticat fa només un mes.

L'excampió del món dels pesos pesants i membre del Saló de la Fama, ha mort en un hospici per a malalts terminals de Filadèlfia, on va ingressar la setmana passada després que els metges no li van donar cap esperança de vida. Segons un comunicat de la seva família, Frazier va rebre fins als últims minuts atencions especialitzades per evitar el dolor.

Abans d'haver-li estat descobert el càncer, Frazier estava fent vida normal, amb aparicions regulars en públic per firmar autògrafs, inclosa l'última que va fer el setembre passat, a Las Vegas.

Devastador ganxo d'esquerra

Smokin Joe, com se'l coneixia popularment, tot i ser un púgil baix per estar dins els pesos pesants, va contrarestar la falta d'estatura amb unaferocitat que impressionava els seus rivals, a qui des de l'inici de la campana no parava de pegar. A més, tenia un devastadorganxo d'esquerraque utilitzava per posar final a la majoria de les seves lluites que va guanyar per la via ràpida en els primers assalts dels combats.

Precisament va ser el terrible ganxo d'esquerra el que va fer possible que Ali se n'anés a la lona en elquinzè assalt de la lluita que tots dos van disputar al llegendariMadison Square Garden, de Nova York, el 1971. La caiguda d'Ali va permetre a Frazier segellar la victòria d'una lluita que va ser considerada com el combat del segle. Gràcies a aquesta victòria, Smokin Joe ha passat a la història per ser elprimer púgil que va guanyar a Ali, que el va tirar per primera vegada a la lona, i que al final va guanyar el combat per decisió unànime.

Malgrat haver aconseguit guanyar a Ali, al final li va tocar perdre els altres dos combats que els dos púgils van disputar en els anys daurats de la boxa als Estats Units i dins de la categoria dels pesos pesants.

Dramàtic combat a Manila

Encara que en els llibres d'història el combat del Madison Square Garden va ser el combat del segle, per als grans amants de la boxa el millor va ser el tercer que van protagonitzar a Manila, l'anomenat Thrilla Manila, dins una gira decombatsper tot el món que van fer el 1975. Frazier, que amb prou feines s'hi veia a causa dels cops que havia rebut d'Ali, volia seguir el combat fins al quinzè assalt, sense que el seu preparador Eddie Futch l'hi permetés. Un cop acabat el combat, Ali va reconèixer que havia estat l'experiència més pròxima a la mort que havia viscut com a persona i esportista.

Notícies relacionades

La presència d'Ali va fer que la figura de Frazier sempre quedés en un segon pla, cosa que no li va agradar mai a l'excampió del món ara desaparegut. Frazier mai es va avenir amb Ali fora dels quadrilàters pel que va considerar falta de "respecte" del gran campió per la seva persona i qualitat com a boxejador i campió. No obstant, en els últims temps,Smokin Joe va assegurar que ja havia perdonat el seu rival.

Frazier va guanyar el títol decampió del món dels pesos pesants el 1970 al vèncer perknockoutJimmy Ellis en el cinquè assalt, en un combat disputat també al Madison Square Garden, que llavors era la meca de la boxa als Estats Units. Va defensar quatre vegades amb èxit el títol fins que George Foreman el va tirar sis vegades a la lona en els dos primers assalts en el combat que van protagonitzar el 1973 per prendre-li el títol de campió, que ja mai més va recuperar.