MUNDIAL DE TRIAL

Adam Raga: "Jo he competit al Japó i tot està en ordre"

El pilot de Gas Gas torna de Motegi convençut que el perill de radiació és idèntic al de Roma o Madrid

Adam Raga, durant una competició.

Adam Raga, durant una competició. / GAS GAS

2
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / Barcelona

El Japó mana en lesmotos. I el Japó ha patit un dels pitjors desastres del segle. El centre motociclístic del Japó ésMotegi, el lloc on, anualment, se celebren els grans premis de velocitat i trial. MentreJorge Lorenzo, Casey Stoner, Valentino Rossi iDani Pedrosa es debaten entre anar-hi o no, el pròxim 2 d'octubre, al traçat deMotegi, propietat d'Honda, tots els pilots de trial, a excepció d'Albert Cabestany (Sherco), van competir, el cap de setmana passat, a Motegi per buscar el títol mundial.

La primera prova la va guanyarToni Bou (Montesa) i la segona,Adam Raga (Gas Gas). Els dos, igual que li va passar a Cabestany, van tenir les seves reticències a viatjar al Japó però, finalment, s'hi van decidir al tenir la seguretat que laradiació d'aquella zona, distant només a 120 quilòmetres de la central nuclear destruïda deFukushima, no era superior a la de Roma o Madrid.

"Jo acabo de competir a Motegi, al Japó, i estic molt orgullós d'haver-ho fet, sí. Evidentment, abans de viatjar al Japó vaig parlar amb amics, companys i, sobretot, metges i enginyers especialitzats en el tema i tots em van dir que no hi havia problemes", explica Raga a EL PERIÓDICO.

"La veritat és que al llarg dels cinc dies que vam ser allà, cada dia ens van anar informant de la radiació i sempre, sempre, era idèntica a la de Roma o Madrid. És més, per la informació que vaig aconseguir segueix sent més perillós fer-se una radiografia o agafar un vol transoceànic que anar a competir a Motegi", afegeix.

Les previsions del Govern japonès

Raga, que brega amb Bou pel títol mundial (només els separen 17 punts a favor del pilot de Montesa), assegura que "la gent allà segueix sent molt amable i no cal dir que estaven contentíssims que hi haguéssim anat, ja que per a ells és molt important donar la sensació que allà tot és normal. I el cert és que ningú parla del tema, ningú", diu.

El pilot explica que les garanties són totals perquè la cura que tenen amb el menjar és extrem: "Ens van garantir que no ens preocupéssim de res. que tot estava supercontrolat i la veritat és que no ens vam preocupar".

Notícies relacionades

"Ni comparteixo ni critico el fet que alguns no hagin volgut anar-hi --assenyala el pilot de Gas Gas--, però pot ser que algú no hi hagi anat perquè es tractava d'un viatge molt car", matisa. La possibilitat de fer-se una assegurança que els garantís que, d'aquí 10 anys, poden patir les conseqüències d'aquest viatge són zero absolut. "Evidentment, ningú et pot assegurar que, passats uns anys, et passi alguna cosa. Però és que et pot passar sense anar a competir a Motegi, per tant no té sentit plantejar-se res així", declara Raga.

No hi ha dubte que Raga recomanaria als seus col·legues del Mundial de velocitat que ni anessin, però no és menys evident que les notícies sobre Fukushima segueixen sent preocupants. Ahir mateix, Yuldo Edano, portaveu del Govern japonès, informava que "els voltants de Fukushima no seran habitables en dècades". "No podem negar la possibilitat --va afegir Edano-- que, malgrat els nostres esforços, alguns residents potser no puguin tornar a casa en molt de temps".

Temes:

Adam Raga