GRAN FINAL A L'ARGENTINA

L'Uruguai guanya la Copa Amèrica al derrotar per 3-0 el Paraguai

Dos gols de Forlán i un de Suárez converteixen la 'celeste' en la selecció que més vegades ha aconseguit el títol

La selecció d’Uruguai celebra el triomf a la Copa Amèrica.

La selecció d’Uruguai celebra el triomf a la Copa Amèrica. / Ricardo Mazalan (AP)

2
ABEL GILBERT / Buenos Aires

"Sóc celesteha cridat gairebé tot l'estadi del River Plate, a Buenos Aires, ebri d'alegria. S'havia fet justícia.Uruguai ha guanyat la Copa Amèricadesprés de vèncer per 3-0 el Paraguai, selecció que s'ha plantat en la final del torneig sense haver guanyat ni un partit en el temps reglamentari. D'aquesta manera, l'equip que condueix Óscar Washington Tabárez porta el seu país al lloc més alt de la història de la regió. L'Uruguai s'ha convertit en la selecció que més vegades ha guanyat la Copa Amèrica des de la seva primera edició, el 1922: 15 títols; un més que l'Argentina, amb qui estava empatada.

Diego Forlán, autor de dos gols, ha resumit al final del partit l'eufòriapersonal i d'un país: "El meu avi va guanyar aquesta Copa, el meu pare, també, i ara m'ha tocat a mi. Tres generacions de campions", ha assenyalat.

Superioritat clara

A penes ha sonat el xiulet que donava inici al matx, l'Uruguai ha sortit a acorralar unrival cansat i sense cames després d'haver jugat dos partits de 120 minuts seguits. La superioritat s'ha fet sentir immediatament.Als 11 minuts, el setge a la porteria que defensava Justo Villar ha donat el seu fruit. Luis Suárez, el davanter del Liverpool, ha lluitat per una pilota al límit de l'àrea. El seu xut s'ha desviat, ha tocat en un pal i ha acabat entrant; ha estat l'1-0.

El Paraguai ja no ha tingut forces per reaccionar. Gerardo Martino, el seu entrenador, que havia estat expulsat a la semifinal, donava instruccions desesperades a través del seu telèfon mòbil. El seu assistent al camp va rebre l'ordre: sortir a atacar. Però els paraguaians s'han vistsuperatsper laselecció celeste una vegada i una altra.

Forlán trenca la sequera golejadora

L'Uruguai ja ha vist que el seu rival no oferia perill i se n'ha aprofitat. Al minut 41, Ortigoza ha arrencat una jugada des del centre del camp.Forlán, sol per l'esquerra, s'ha plantat davant Villar ino ha perdonat. El davanter de l'Atlètic de Madrid, que feia un any i una setmana que no marcava amb la seva selecció, s'ha donat el gust de trencar la ratxa de sequera. I per partida doble, perquè alminut 44 de la segona part, en un altre contraatac, Suárez passa la pilota a Forlán, que, en una posició immillorable, ha anotat el seusegon gol, el tercer per a la celeste.

El Paraguai va arribar a la finalsense haver guanyat cap partit gràcies als penals. El seu fort consistia a aguantar el resultat, no a sortir a atacar. I per això li ha estat impossible capgirar un partit que s'ha definit en els primers 45 minuts. L'Uruguai ha sabut conservar la diferència i sempre ha estat més a prop d'augmentar-la. Lacelesteha estat un equip que ha anat de menys a més en aquesta edició de la Copa Amèrica i s'ha convertit en el seu més legítim guanyador.