DESAFIAMENT D'ULTRAFONS AL PACÍFIC

Josef Ajram finalitza l'Ultraman de Hawaii en setena posició i millora el seu temps en 50 minuts

Deixa l'illa amb el cinquè millor registre de bicicleta de la història de la prova

 Exhaust Josef Ajram, en l’etapa de 84 quilòmetres de diumenge, amb la cara gairebé desencaixada, a tres quilòmetres de la meta a Kona.

Exhaust Josef Ajram, en l’etapa de 84 quilòmetres de diumenge, amb la cara gairebé desencaixada, a tres quilòmetres de la meta a Kona. / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
KONA / ENVIAT ESPECIAL

L'speakerde l'Ultraman de Hawaii és un home d'uns 55 anys. Llueix un tupè antihuracans i porta una acolorida samarreta de tirants que un només espera veure en pel.lícules comLos albóndigas en remojooPorky's.Durant la carrera, l'individu es planta enmig de la carretera --posem per cas local, la N-340 i, megàfon en mà, va cantant des de la seva millor cadira de càmping els temps dels corredors que passen. "Ladies and gentlemen", comença cada cop que inicia l'speech,amb una veu penetrant, com les dels tràilers de les pel.lícules.

Els 36 participants es fan un tip de riure amb ell. Començant per Josef Ajram."M'agradaria convidar aquest individu si algun dia organitzo un Ultraman a Catalunya",cosa que estudia per al 2010."Encara que a aquest tio --apunta entre rialles-- a Espanya segur que l'apedregarien".Aquestbrokercatalà de 30 anys ha acabat el seu segon Ultraman. Recordeu les tres etapes: 10 quilòmetres nedant i 145 en bici, 276 una altra vegada als pedals i 84 corrent. L'última la va cobrir en 8 hores 33 minuts, per firmar un setè lloc que iguala el seu resultat del 2007 però millorant el temps en 50 minuts.

La benedicció del bruixot

El dia dels 84 quilòmetres va començar al nord de Kona. Els triatletes havien de recórrer la costa oest per rectes infinites com les que usen els nens per jugar, plenes de pujades i baixades i plenes de cotxes de diferent mida i velocitat imprevisible. A les sis del matí, els corredors van formar un cercle i enmig s'hi va posar una mena de bruixot --ningú es va atrevir a preguntar qui o què era-- que va fer sonar una conquilla enorme que no devia agradar als veïns. I menys en diumenge. Les seves paraules, en un idioma descatalogat, semblaven beneir els atletes davant el que anaven a afrontar. Vuitanta- quatre quilòmetres després, o molt abans, segur que van entendre millor aquesta litúrgia.

La jornada abans, per cert, es va viure amb les bicis una etapa digna dels temps de Rominger i Induráin; amb atacs als ports, alternança al capdavant i descensos suïcides. Es va rodar rapidíssim. Josef va acabar tercer i va marcar el cinquè millor registre de l'Ultraman en els seus 24 anys d'història."Vam fer la distància de l'Ironman --180 quilòmetres-- en 4 hores 40 minuts, tota una marca, i vaig acabar els 276 en 7 hores 31 minuts",apunta Josef.

Però tornem a l'etapa de la doble marató. Josef se l'havia de jugar si volia acabar cinquè. Iniciava l'etapa quart en la general, però sabia que al davant tindria molt bons corredors, gent que el dia abans assegurava sense gens de prepotència que faria l'etapa en menys de sis hores."Vaig sortir molt fort i vaig acabar la marató --42,195 quilòmetres-- en 3 hores 45 minuts. Després vaig acusar el sobreesforç, vaig haver de caminar prop d'un quilòmetre i vaig arribar desfet".Amb el cos

Notícies relacionades

torrat pel sol --la crema solar, diu, el fa suar més--, amb una butllofa lletja al peu dret, sense poder gairebé caminar i amb un objectiu immediat molt clar, el de després de cada carrera:"¡Una hamburguesa amb patates!".Dit i fet, Javi, un dels seus fidels escuders d'assistència, l'hi va anar a buscar a l'hotel.

Comentari a part mereix la directora de carrera, Jane Bockus. És una dona a qui un no ha de preguntar mai l'edat, però no deu tenir menys de 65 anys. És inevitable no pensar en Blanche, Dorothy i Rose,Las chicas de oro.Fa 16 anys que és al capdavant de la carrera i té els genolls pelats de veure atletes."Josef encara és molt jove, té marge per millorar".Té marge i un any per preparar-se i esgarrapar 13 minuts.

Temes:

Josef Ajram