entrevista amb el JUGADOR DE L'HOSPITALET

Serge Jonas Ibaka: "Només demano que em deixin jugar, és l'únic que desitjo"

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

LLOC I DATA DE NAIXEMENT BRAZZAVILLE (CONGO), 18-9-1989

POSICIÓ ALA PIVOT

ALTURA I PES 2.08 M. i 99,7 KG.

INTERNACIONAL SUB-18

Des dels despatxos del CB L'Hospitalet sortia ahir un extens comunicat de 12 punts per defensar que Serge Ibaka, un poderós ala pivot congolès de 18 anys, és jugador seu, tot i el conflicte que manté amb el Prissé-Mâcon de França. Als despatxos, els faxos treuen fum, amb els advocats discutint sense parar sobre el futur de la joia del bàsquet africà.

Al pavelló esportiu de l'Hospitalet Nord, mentrestant, corria ahir un jove fent mats, col.locant taps, disfrutant del bàsquet. A la grada, mirant atentament la sessió vespertina, però sense prendre'n nota, hi havia Jason Filippi, cercapromeses europeu de Portland. El quart home enviat per una franquícia de la NBA en només una setmana. Abans van estar aquí col.legues seus de Minnesota, Cleveland i Miami. Tots vénen al mateix: a veure Ibaka.

--Després de debutar diumenge a Alacant, la FIBA li ha retirat el trànsfer. ¿Com se sent?

--Malament, molt malament. Només vull que em deixin jugar. Res més. Estimo aquest esport. No entenc el que està passant amb la FIBA ni amb la federació francesa. ¡Deixin-me jugar! És la meva feina, la meva passió. És la meva vida.

--Però, ¿què ha passat?

--No ho entenc. Quan era a França tenia 17 anys i ni vaig poder jugar mai cap partit perquè no em van donar el trànsfer. ¿Per què? Llavors era menor d'edat. Ara, després de molts mesos d'espera, per fi tinc 18 anys, sóc major d'edat i vaig poder jugar a Alacant. Però hores després, em treuen aquesta possibilitat. ¿Què volen de mi? Al principi em deixen i ara, no. ¿Per què? Tinc un contracte de treball amb l'Hospi i desitjo complir-lo.

--¿Com viu aquesta situació?

--Malament. Creia que la FIBA m'havia alliberat per sempre i ara no em deixen. No ho entenc. És una cosa increïble. No poden treure-m'ho així. Si no em deixen jugar, que m'ho diguin, em retiro del bàsquet i em poso a treballar en el que sigui.

--¿De debò?

--És clar que sí. Deixo el bàsquet i me'n vaig. L'Hospitalet m'ha tractat molt bé. Ni la FIBA ni la federació francesa em poden fer una cosa així, només demano que em deixin tranquil, per favor. Només vull jugar a bàsquet. Jo vaig estar dos mesos a França entrenant-me abans de venir aquí. I ara, la federació francesa vol fer negoci amb mi. Per això dic que si no em deixen jugar, em poso a treballar a qualsevol lloc. Aquí o al Congo, és igual.

--¿Però confia que hi hagi una solució immediata?

--Espero que sí, jo he vingut fins aquí per demostrar que també hi ha bons jugadors de bàsquet al Congo. Hi ha alguns països de l'Àfrica que tenen jugadors a la NBA; el meu, no. Déu m'ha donat un talent i un cos que desitjo aprofitar. Molt pocs coneixen el Congo, jo hi he vist grans jugadors, només els falta la possibilitat de marxar. He sigut l'únic que n'he sortit els últims anys, però el meu pare va ser internacional i la meva mare també era jugadora. Porto el bàsquet a la sang. Som una família de 17 germans, i sóc aquí per ells. Pel meu pare, per la meva família, pel meu país. A més, vull ajudar-los perquè hi ha molts joves com jo que tenen talent, però no ho poden demostrar. Sé que si triomfo aquí, seré un exemple per a ells.

--No paren de venir informadors de la NBA a l'Hospitalet per seguir-lo. ¿Hi arribarà algun dia?

--És veritat que la gent parla molt bé de mi, però no em preocupa. Ells no saben el que he hagut de treballar per arribar fins aquí. Vaig estar a Las Vegas durant l'estiu, amb gent de la NBA. Sé que si treballo fort, puc arribar-hi. I ho faré.

Notícies relacionades

--¿Tan convençut n'està?

--Sí. Vaig veure aquells jugadors i crec que puc estar amb ells. Depèn només de mi. Si treballo intensament i amb energia, arribaré fins a la NBA. Però ara l'únic que demano és que em deixin jugar aquí, a Europa. L'Hospitalet m'ha donat la possibilitat d'estar a la Lliga LEB i quan començava a disfrutar, m'ho arrabassen tot. Amb el que m'ha costat sortir d'un país en guerra civil, ara em fan això. No entenc que frenin la meva carrera d'aquesta manera, potser m'ho fan precisament perquè vinc d'un país pobre. Si no em deixen jugar, hi ha multitud de feines a Barcelona.

Temes:

Serge Ibaka