BÀSQUET

El 'cas McDonald' amenaça l'inici de la Lliga ACB

La federació veta el jugador per un possible matrimoni de conveniència

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BILBAO

L'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB), que organitza la Lliga espanyola, i la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), que tramita l'alta de les fitxes dels jugadors, han sol.licitat la mediació del Consell Superior d'Esports (CSD) per resoldre la inscripció del jugador nord-americà del Tau Will McDonald en condició de comunitari, fet que amenaça de paralitzar l'inici del campionat dissabte que ve.

L'equip vitorià pretén inscriure el jugador en qualitat d'assimilat europeu en virtut del seu matrimoni amb una espanyola. La Federació assegura que la inscripció vulnera el pacte que regula el marc de contractació subscrit el 2005 per la federació, l'Associació de Clubs i el sindicat de jugadors (ABP) i no està disposada a cedir. I el pols s'ha acabat d'enrarir arran de la publicació d'una entrevista amb la dona de McDonald ahir en el diari Público en la qual admet que es tracta d'un matrimoni de conveniència.

"Aquesta notícia ha causat lògicament sorpresa a l'ACB", va admetre ahir a Bilbao Josep Senespleda, el director general de l'ACB. De forma preventiva, els responsables de la competició van decidir no inscriure McDonald en la final de la Supercopa que va enfrontar ahir el Tau i el Iurbentia Bilbao Basket. El president del Tau, Josean Querejeta, va reconèixer que, en cas que es confirmés que es tracta d'un matrimoni de conveniència, "el jugador no durarà ni cinc minuts al club", però també es va mostrar convençut que el Tau està actuant dintre de la legalitat. "El jugador i la seva dona faran una roda de premsa a Vitòria per desmentir-ho i a partir d'aquí, emprendre accions legals", va afirmar el dirigent.

EL CONVENI L'ACB,

Notícies relacionades

l'ABP i la FEB van rubricar el 23 de maig del 2005 el conveni que havia de regir la contractació durant tres temporades, en presència del secretari d'Estat, Jaime Lissavetzky. Així va quedar estipulat que en plantilles d'11 seria obligat tenir un mínim de quatre seleccionables, un màxim de dos de qualsevol nacionalitat i un màxim de cinc de països integrants de l'espai Europa-FIBA.

"És la federació la que ha canviat el criteri amb McDonald. Si el CSD considera que la federació té raó, ho acatarem, però si és al revés, espero que ells també", va dir Senespleda, recordant que hi ha hagut cinc casos semblants a l'ACB: Fisher (Reial Madrid), Raymond Tutt (Granada), Lamont Barnes (Fuenlabrada), Howard Brown (Múrcia) i Boniface Ndong (Unicaja).