CICLISME

Samuel Sánchez posa la millor salsa a la Vuelta

El corredor guanya a Abantos, amb Sastre a l'atac i Mentxov ferm

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Samuel Sánchez és sinònim de ciclista espectacle. Seva ha estat la millor salsa d'una Vuelta que segueix dominada per Denis Mentxov. Si plou, millor. Si el paviment està relliscós, sensacional. Si cal córrer riscos, es corren. Si s'ha de lluitar per l'etapa, endavant. Si queda somni per pensar en el podi de Madrid, per què despertar-se. Així és aquest ciclista asturià, format a Euskadi i líder de l'Euskaltel, que ahir es va anotar la victòria a Abantos, per sobre dels ulls del monestir de San Lorenzo de El Escorial.

L'Euskaltel va néixer com a reivindicació d'un poble, el basc, que s'apassiona pel ciclisme tant com pel futbol. A les seves files hi poden córrer els nois de la terra, així com aquells que s'han fet ciclistes al planter d'Euskadi. Aquest va ser el cas de Sánchez, i també d'Alberto Contador. El seu mànager, Toni Rominger, va negociar amb l'Euskaltel abans de decantar-se per seguir amb Johan Bruyneel, al nou Astana.

L'inventor de l'Euskaltel no és ningú més que Miguel Madariaga, un veterà tècnic, que va aconseguir els suports institucionals necessaris per tirar endavant el projecte. Ahir estava dalt de tot d'Abantos, a recer de la tempesta, del fred, de la boira, del que en altres èpoques s'hauria catalogat com una jornada dantesca. "Aquest any hem vingut a aprendre com es guanya la Vuelta", pronosticava feliç; content per Samuel Sánchez, per Samu, com l'anomenen tots, i per Igor Antón, el jovenet de Galdakao que al juliol, al Tour, es va espantar massa, mal assumpte, però que li ha agafat el truc a la Vuelta.

EL RUS INTOCABLE

Aquest any hauria estat impossible, perquè Samu, com un motor dièsel dels antics, va necessitar un temps --la primera setmana de carrera-- per escalfar els músculs. I, sobretot, perquè Denis Mentxov, rus i mig navarrès, s'està mostrant ferm com un roure i intel.ligent com el seu paisà Miguel Induráin, de qui va aprendre i a qui admira com a bon navarrès.

"Sastre i jo som la salsa de la Vuelta". Ho va dir Samu després d'aconseguir el seu segon triomf a la ronda espanyola. Perquè a Carlos Sastre no se li pot discutir l'esforç per fer alguna cosa. Ahir, a Abantos, no va ser l'excepció. Va atacar ja en la primera de les dues ascensions i en la segona, després de fugar-se Samu, va neutralitzar l'asturià amb Mentxov enganxat a la seva roda com una paparra, sense deixar-li ni un metre de llibertat.

La jornada va servir perquè trontollés Cadel Evans, segon al Tour, el rival que gairebé noqueja Contador en la contrarellotge final de la grande boucle. Sastre ja ha arribat a la segona plaça del podi i Samu s'ha quedat a nou segons de la tercera. Avui es resol el podi sota la disciplina cronometrada.

Classificacions:

19a etapa

#1. Samuel Sánchez (Esp/Eusk) 3.37.01 h.

#2. D. Moreno (Esp/Relax) m.t.

#3. D. Mentxov (Rús/Rabobank) a 3 s.

#4. C. Sastre (Esp/CSC) m.t.

#5. Igor Antón (Esp/Euskaltel) a 14 s.

#8. M. Beltrán (Esp/Liquigas) a 49 s.

#9. E. Mosquera (Esp/Karpin) a 51 s.

10. David López (Esp/C. d'Epargne) a 59 s.

13. V. Efimkin (Rús/C. d'Epargne) a 1.23 m.

14. C. Barredo (Esp/Quick Step) m.t.

15. Cadel Evans (Aus/Predictor) a 1.25 m.

General

#1. D. Mentxov (Rús/Rabobank) 77.59.17 h.

#2. C. Sastre (Esp/CSC) a 3.02 m.

#3. C. Evans (Aus/Predictor) a 3.49 m.

#4. Samuel Sánchez (Esp/Eus) a 3.58 m.

#5. E. Mosquera (Esp/Karpin) a 5.23 m.

#6. V. Efimkin (Rús/C. d'Epargne) a 5.47 m.

#7. V. Karpets (Rús/C. d'Epargne) a 7.55 m.

#8. Igor Antón (Esp/Euskaltel) a 7.58 m.

#9. M. Beltrán (Esp/Liquigas) a 8.27 m.

10. C. Barredo (Esp/Quick Step) a 10.08 m.

11. M. Monfort (Bèl/Cofidis) a 10.21 m.

12. D. Moreno (Esp/Relax) a 11.51 m.

13. S. Goubert (Fra/AG2R) a 12.46 m.

Notícies relacionades

14. David López (C. d'Epargne) a 16.03 m.

15. O. Zaugg (Suï/Gerolsteiner) a 17.18 m.