BÀSQUET

L'impacte de l'or del Mundial marca l'inici de la Lliga ACB

El Barça, amb una inversió de 22 milions, intentarà desbancar l'Unicaja

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

L'eufòria després de l'or aconseguit per la selecció espanyola al Mundial del Japó beneirà l'inici de la nova Lliga ACB, en què molts ulls estaran posats en el Barcelona que, amb una inversió rècord a Europa, intentarà recuperar l'hegemonia, perduda davant l'Unicaja.

A >> Aposta blaugrana per crear un equip vencedor

Ningú li podrà tirar en cara al president del Barça Joan Laporta que no hagi posat tots els recursos perquè Dusko Ivanovic construeixi un equip guanyador aquesta temporada. Un dels pressupostos més alts d'Europa, 22 milions d'euros, recolzen el Barça en el seu intent de recuperar l'hegemonia, perduda a mans de l'Unicaja, campió de Lliga, i del Tau, campió de Copa. Quatre fitxatges de luxe (Mario Kasun, Jaka Lakovic, Roko Ukic i Fran Vázquez) intenten donar l'equilibri a un equip que necessita consistència i que la temporada passada, amb sis incorporacions, va acabar decebent. La continuïtat de Navarro és la millor notícia. Però els resultats de la pretemporada han disparat els dubtes. No sumar cap títol seria un fracàs majúscul.

B >> Unicaja i Tau, les apostes dels tècnics

L'enquesta entre els 18 tècnics de l'ACB mostra que no hi ha cap dubte que Tau i Unicaja són els favorits en la línia de sortida de la nova temporada. En concret, el Tau compta amb 11 vots i l'Unicaja, amb 6. L'equip de Vitòria no s'ha quedat enrere en la carrera amb el Barça i ha tirat de talonari. Les seves inversions han estat de luxe, sobretot amb Zoran Planinic, un dels millors bases europeus, procedent dels New Jersey Nets, amb una nòmina que espanta: 1.200.000 euros. I amb Kaya Peker, pivot procedent de l'Efes Pilsen, també pagat a preu d'or: 900.000 euros. També l'Unicaja ha rebentat el mercat, pagant un total d'1.200.000 euros per Jiri Welsch, un aler txec procedent de la NBA (Milwaukee va ser el seu últim destí, però a Boston va ser on va triomfar) o la incorporació de Carlos Jiménez (un milió de traspàs a l'Estudiantes).

C >> Aires de revolució a Madrid i Girona

El Reial Madrid i l'Akasvayu han patit canvis radicals en la seva estructura, mentre que el DKV Joventut manté la línia que l'any passat el va tornar a l'elit. Però l'objectiu de tots tres és lluitar per la Lliga. Els madridistes aposten per una espanyolització amb Joan Plaza a la banqueta i els fitxatges de Raül López i Mumbrú. A Girona han capgirat el projecte de fa un any. Sota la direcció de Pesic s'ha remodelat tota la plantilla, de clar to exblaugrana (Sada, Fucka, Thornton i Marc Gasol), tintada amb algun fitxatge notable (Marinovic i Bagaric). A Badalona, d'altra banda, només s'han donat petits retocs a l'equip que va brillar fa un any, amb molt bona pinta i dos joves (Rudy i Ricky Rubio) que disparen la il.lusió.

D >> Fuga de talents davant de fitxatges prometedors

L'ACB ha patit pèrdues notables, especialment la de dos dels nois d'or que recalaran a la NBA: Jorge Garbajosa, que es reunirà amb José Manuel Calderón als Toronto Raptors, i Sergio Rodríguez, el base de l'Estudiantes que seguirà la seva carrera als Portland Trail Blazers. Tampoc hi serà Walter Herrmann, reclutat pels Charlotte Bobcats. Però a canvi, l'ACB demostrarà la seva condició de segona millor lliga del món amb incorporacions de jugadors d'enorme talent com és el cas de Planinic (Tau), Lakovic (Barcelona), Welsch (Unicaja), Marcus Fizer (Polaris Múrcia), Kasun (Barcelona), Lorbek (Unicaja), Peker (Tau), Charles Smith (Reial Madrid), Bagaric (Akasvayu) o Milojevic (Pamesa). És saba nova per al campionat.

Notícies relacionades

E >> Moviments sonats al mercat espanyol

Canvis de samarreta sonats i traspassos sorprenents. La pretemporada ha estat moguda en el mercat nacional, amb l'Akasvayu com a eix de molts d'aquests canvis. De Girona se n'ha anat Fran Vázquez, el jugador que va acaparar fa un any tota l'atenció amb el seu fitxatge milionari, i també Raül López, el teòric jugador franquícia. El primer seguirà la seva carrera al Palau i la seva plaça l'ocuparà Marc Gasol, cedit dues temporades pel club blaugrana. El base, per viure la seva segona etapa al Reial Madrid, igual que Àlex Mumbrú, que abandona Badalona. Carlos Jiménez ha canviat l'Estudiantes, on havia jugat durant tota la seva carrera, per l'Unicaja, on també recalarà Iñaki de Miguel després de la seva etapa a Alacant.