Innovació hospitalària

Un robot pioner permet a pediatres Sant Joan de Déu atendre casos a distància

L’Hospital d’Esplugues experimenta amb un sistema de visita mèdica a distància a través d’un sistema de «videoconferència humanitzada»

Un robot pioner permet a pediatres Sant Joan de Déu atendre casos a distància

Hospital Sant Joan de Déu

2
Es llegeix en minuts

Un robot pioner a Espanya permet a pediatres de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) visitar a distància nens que estan sent atesos a l’Hospital de Berga. Es tracta d’un sistema de «consulta mèdica per videoconferència humanitzada», desenvolupat per la companyia Teladoc Health, que permet al pediatre de Sant Joan de Déu interactuar amb el pacient com si fos a la consulta i examinar les proves que els professionals de l’altre centre li estan fent en aquell moment, han explicat aquest dijous els dos centres en un comunicat.

Gràcies a aquest sistema, els professionals de l’Hospital de Berga compten amb l’assessorament d’un especialista en els àmbits de pediatria, cirurgia pediàtrica, traumatologia pediàtrica, cures intensives, nounats i salut mental les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana.

Visita per videoconferència

El dispositiu que fa possible aquestes visites a distància és un robot pioner a Espanya que té una pantalla i unes càmeres a la seva part superior perquè, quan el metge es connecti mitjançant videoconferència des de Sant Joan de Déu, tingui la mateixa perspectiva que si entrés presencialment a la consulta on és el pacient.

El pediatre de Sant Joan de Déu pot desplaçar «la mirada» del robot d’un costat a l’altre, per consultar els diferents aparells de monitoratge i adreçar-se al nen, als pares, o al professional que els està atenent, millorant la interacció amb ells.

El sistema també permet accedir als paràmetres biomèdics dels pacients i a les proves que se li estan fent en aquell moment de cara a poder-les valorar conjuntament amb els professionals de l’Hospital de Berga.

«Es tracta d’un sistema innovador que evita desplaçaments als usuaris i connecta el nostre centre amb un hospital de tercer nivell, cosa que permet oferir una atenció molt més especialitzada i de molta qualitat a pacients d’un entorn rural i dispers geogràficament com és el de la nostra comarca», ha destacat la gerent de l’Hospital de Berga, Anna Forcada.

Professionals especialitzats

Per la seva banda, l’adjunt a la direcció mèdica i responsable dels projectes de transformació digital a l’Hospital Sant Joan de Déu, Francesc García, ha assenyalat que aquest sistema de consulta per videoconferència «obre moltes possibilitats al món de la salut perquè permet als pacients tenir accés a professionals més especialitzats en la seva malaltia, tot i que físicament hi estiguin molt separats per centenars de quilòmetres de distància i, el que és més important, tenir un accés molt més humanitzat».

Notícies relacionades

«Poden veure el professional, parlar-hi, fer-li preguntes i, en definitiva, interactuar-hi, com ho farien si estiguessin en una consulta convencional», ha afegit.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Hospitals