REACTIVACIÓ DE L'ECONOMIA LOCAL

Esplugues impulsa un pla de reconstrucció dotat amb un milió d'euros

El pla, aprovat per unanimitat i amb el recolzament dels agents socioeconòmics del territori, inclou ajuts directes a afectats per ertos, autònoms i comerços

«És un pla dinàmic i viu i s'anirà adaptant a mesura que avanci la situació», apunta l'alcaldessa, Pilar Díaz, que celebra el consens entre els agents implicats

eyeslvrx0ai27x6

eyeslvrx0ai27x6

6
Es llegeix en minuts
A. G.

L’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat aquest dimecres per unanimitat un Pla de reconstrucció local dotat amb un milió d’euros per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus. El document ha sigut consensuat amb els cinc grups municipals i amb sindicats i patronals del Baix, que han contribuït en la seva elaboració.

El Pla servirà per posar en marxa diverses línies d’ajuts directes dirigits a persones en situació de vulnerabilitat, altres de dedicades a persones famílies amb algun dels seus membres afectats per erto, autònoms i pimes, així com establiments comercials i de serveis de la localitat. 

També inclou altres mesures en material de vivenda i salut, així com el recolzament a la digitalització d’empreses i a la reincorporació de persones al mercat laboral, la creació d’una Oficina d’Informació i Atenció que centralitzarà totes les demandes de l’àmbit econòmic vinculades al coronavirus.

Per prendre aquestes mesures, el consistori s’ha vist obligat a modificar el pressupost municipal aprovat per a aquest any, que s’acostava als 40 milions d’euros, en vista d’una caiguda econòmica que s’estima en uns quatre milions d’euros. «És un pla completament viu i dinàmic i anirem decidint en funció de com avanci la situació», explica l’alcaldessa, Pilar Díaz, que no descarta que calgui ampliar la dotació.

Més pressupost per a emergències socials

L’àmbit social és un dels eixos del pla. En aquest sentit, s’ha fixat una ampliació inicial de 200.000 de la partida ja prevista per al programa d’ajuts econòmics per atendre emergències socials, incloent en aquest àmbit també situacions relacionades amb el coronavirus.

Està pensada, per exemple i segons detalla Díaz, per a persones que es troben fora de l’economia formal (que treballen ‘en negre’) i que no poden justificar situacions d’erto o d’atur. A aquesta partida es destinaran també els recursos econòmics derivats de les activitats culturals, esportives i lúdiques que no han pogut celebrar-se per la pandèmia.

En matèria de vivenda s’han previst diverses línies d’actuació, com són l’ampliació dels serveis de l’Oficina Local d’Habitatge, l’ampliació del conveni amb Habitat3  o els ajuts per al pagament de subministraments, així com la posada en marxa d’un servei d’atenció i assessorament sobre tots els ajuts disponibles en l’àmbit de la vivenda.  

Ajuts per a treballadors i autònoms

Amb l’objectiu de mitigar les conseqüències econòmiques de la crisi de manera més directa, s’atorgaran ajuts de 200 euros –300.000 euros en total– a famílies que comptin amb algun membre afectat per erto (unes 3.500 persones a Esplugues) o per l’acabament de contractes temporals motivat per la crisi del coronavirus, una ajuda que variarà en funció dels ingressos familiars i que s’incrementarà en un 10% per cada fill.

També s’atorgaran ajuts de 200 euros –200.000 euros en total– a autònoms (uns 1.780 a Esplugues) que hagin hagut de cessar la seva activitat o hagin vist reduïts els seus ingressos per la situació d’emergència sanitària. En els dos casos, els ajuts seran complementaris a les atorgades per altres administracions, tant autonòmiques com estatals.

Aquestes dues línies d’ajuts s’aprovaran aquest mateix divendres a la Junta de Govern Local, assegura l’alcaldessa, data en la qual es fixaran les bases i els requisits i s’obrirà la convocatòria. «El termini de temps serà prou ampli i en el moment en què s’obrin estaran obertes com a mínim fins al 30 de setembre perquè cada persona tingui temps de disposar de la documentació necessària», diu Díaz.

Mesures econòmiques i foment de l’ocupació

D’altra banda, s’atorgaran ajuts de fins a 1.000 euros –150.000 en total– a establiments comercials i de serveis per inversions relacionades amb la superació de la crisi de la Covid-19, com són la instal·lació de mampares o màquines d’ozó o la digitalització dels petits comerços.

També s’atorgaran subvencions a autònoms i pimes per fomentar la contractació de persones a l’atur i el manteniment dels llocs de treball, i s’ampliarà en 100.000 euros la partida ja existent en el pressupost municipal –de 110.000– per a aquesta finalitat.

En aquest sentit, el Pla preveu també donar recolzament directe a les persones per facilitar la seva reincorporació al mercat laboral, bé sigui mitjançant contractació directa a través de Plans d’Ocupació o mitjançant altres programes ocupacionals amb el recolzament de l’AMB i la Diputació, i impulsar un programa de recolzament als sectors més afectats per la crisi, com l’hostaleria, la restauració o el comerç no alimentari.

Un altre dels objectius del consistori, i que ja s’ha començat a aplicar, és reduir la càrrega impositiva a les empreses afectades mitjançant l’exempció de tributs durant el tancament dels negocis, com la taxa de quioscos, de mercats o de terrasses, suspesa de moment fins al 31 d’agost. No vol dir, puntualitza l’alcaldessa, que al setembre es torni aplicar, sinó que més endavant s’estudiarà si es prorroga o no aquesta mesura.   

Fabricació de mascaretes

Més enllà de les mesures socials i econòmiques, el Pla contempla també diverses actuacions en l’àmbit de la salut i la protecció, com l’impuls de campanyes de prevenció, la realització d’un pla d’adequació dels espais públics i dels equipaments municipals o la gestió de la compra agregada de material de protecció per a empreses i comerços.

Així mateix, es preveu accelerar la creació de l’Ateneu de Fabricació d’Esplugues, una iniciativa que s’havia de posar en marxa l’any que ve però que s’avança a aquest any per poder fer mascaretes i pantalles protectores per a la ciutadania. «Amb aquesta nova normalitat estan obertes totes les incògnites; no fa falta esperar que hi hagi de nou saturació al mercat, hem de posar fil a l’agulla i fabricar nosaltres», defensa l’alcaldessa.

Per resoldre dubtes en matèria econòmica relacionats amb el coronavirus, es crearà una Oficina d’Informació i Atenció que centralitzarà totes les demandes, tant d’ajuts a escala local com de subvencions atorgades per altres administracions. «La gent no pot estar tot el dia llegint-se el BOE, per a això hi ha les administracions», apunta Pilar Díaz en relació amb els dubtes atesos pel consistori, que ha resolt ja més de 2.500 demandes.

El paper de l’administració local

Totes les mesures incloses en el Pla de reconstrucció espluguenc parteixen del consens entre grups municipals, patronals (PIMEC i AEBALL) i sindicats (CCOO i UGT) del Baix Llobregat, que l’alcaldessa celebra que no sigui excepcional. «Quan vam haver de fer front a l’anterior crisi ja vam saber posar-nos d’acord i hem tornat a fer-ho, entenem que aquesta és una situació excepcional i d’emergència global», explica Díaz.

En aquest sentit, defensa que si bé «no s’ha deixat de fer política» s’ha fet «una política partidista», cosa que ha facilitat l’acord entre els cinc grups amb representació municipal. En relació amb el paper dels ajuntaments en el marc de la crisi provocada pel coronavirus, l’alcaldessa defensa que l’administració local està demostrant una vegada més que sempre està «al peu del canó» malgrat les dificultats de finançament.

 «Hem hagut d’abordar situacions que no són de la nostra competència estricta; ho hem fet a gust, perquè sabíem que totes les administracions estaven desbordades. Potser en algun moment hem trobat a faltar alguna trucada, però tampoc és el més important», defensa Díaz, que explica la inversió d’un milió d’euros és possible gràcies al superàvit de l’administració. «Quan hi ha estalvis i arriben moments de dificultat estem preparats per utilitzar-los», afegeix.

Impacte econòmic de quatre milions

Segons els càlculs de l’Ajuntament, al milió dedicat a aquest fons de contingència cal sumar-li aproximadament un altre milió més de despesa, que comprendrà tot el material de protecció que s’està adquirint i els elements necessaris per al retorn al treball del personal municipal, així com la pèrdua dels ingressos previstos pels serveis municipals que han quedat en suspens, com les guarderies.

Notícies relacionades

A més, també hi haurà menys ingressos per taxes i impostos, i presumiblement pujarà el percentatge de morositat. En total, la caiguda econòmica prevista és d’uns quatre milions d’euros; un milió d’euros en ingressos i tres més en morositat, atenent al que va passar en el pitjor any de crisi econòmica –2013–, per a un pressupost d’uns 40 milions.

Més notícies d’Esplugues en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA