HOSPITALS

L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues s'adhereix al programa postIMA

La iniciativa ofereix un abordatge preventiu i assistencial del trauma psicològic a víctimes d'incidents amb múltiples afectats

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els cinc grans hospitals de la ciutat de Barcelona–l’Hospital Clínic de Barcelona,l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau,l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat)– s’han incorporat al nou‘Programa d’intervenció després d’incidents amb múltiples afectats’, el postIMA de Barcelona.

Es tracta d’un programa impulsat pel Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Consorci Sanitari de Barcelona que ofereix a adults, joves i nens un abordatge preventiu i assistencial del trauma psicològic que es pot generar en esdeveniments d’aquestes característiques.

En el marc de la Jornada postIMA, que es va realitzar al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, aquests cinc grans centres hospitalaris van definir la seva actuació en l’abordatge en aquest tipus d’incidents i, en aquest sentit, van acordar abordar l’atenció urgent, el trauma psicològic complex, el trastorn d’estrès posttraumàtic i les comorbiditats derivades d’aquestes situacions.

Arran dels atemptats a Barcelona

L’interès del programa es va incrementar arran dels atemptats a Barcelona, el 17 d’agost del 2017, i durant l’últim trimestre del mateix any. Des d’aleshores i fins ara s’ha elaborat i consensuat el postIMA de Barcelona, que defineix una resposta sanitària i social ràpida, coordinada i eficaç tant in situ (Sistema d’Emergències MèdiquesCentre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament de Barcelona) com en l’àmbit de salut mental comunitària (CSMA i CSMIJ).

L’objectiu assistencial del postIMA és «atendre i limitar els efectes del trauma psicològic sobre les persones malaltes, alleujar el sofriment i evitar que emmalalteixin persones sanes per un període de temps que es preveu llarg, i, alhora, registrar-ho per avaluar-ho posteriorment», expliquen des del Departament de Salut. A més, posa èmfasi en els col·lectius vulnerables i aquells que tendeixen a ocultar o en desconèixer l’afectació, sense exclusions ni judicis de valor.

Notícies relacionades

Actualment, el programa ja compta amb 32 professionals de salut mental comunitària de tots els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i dels Centres de Salut Mental d’Infants i Joves (CMIJ) de la ciutat de Barcelona, formats en postIMA i en trauma psicològic, que poden ser activats en el cas d’un incident d’aquest tipus, a més de professionals d’urgències d’atenció primària i altres equipaments sociosanitaris.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA