PLA EDUCATIU

Esplugues posa en marxa una prova pilot de tutories personalitzades per a alumnes fins als 20 anys

El municipi és un dels cinc escollits per la Generalitat per provar l'ampliació dels Plans educatius d'entorn (PETA)

Aquest instrument educatiu, coordinat juntament amb els ajuntaments, passarà d'atendre nens de primària i secundària a tractar amb alumnes de 0 a 20 anys

nou-pla-de-pilotatge-educatiu-11c

nou-pla-de-pilotatge-educatiu-11c

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Esplugues és un dels cinc primers municipis escollits per la Generalitat per posar en marxala nova fase dels Plans Educatius d’Entorn (PETA), una eina conjunta de Govern i ajuntaments que busca donar respostes a les necessitats educatives de nens i joves i oferir-los un seguiment que garanteixi el seu èxit educatiu.

“Esplugues és un municipi prou gran com perquè la seva xarxa social i educativa sigui rica i prou petit perquè ens coneguem tots: és un espai a escala humana”. Així justificava aquest dimecres l’elecció del municipi el director general d’Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa de la Generalitat, Ramon Simon.

Segons Simon, “Esplugues és un repte, amb escola pública i concertada i amb barris molt diversos. Un escenari ideal per fer una prova pilot” que, com ha assenyalat, inclouen entre els seus principals reptes evitar la segregació i frenar l’absentisme escolar, i que aposta per un model de tutorització individual.

Aquesta prova pilot, anomenada Pilotatge 0-20, amplia el públic al qual es dirigeixen les accions educatives dels Plans Educatius d’Entorn, que passaran de tractar els alumnes de primària a secundària (de 3 a 16 anys) a iniciar les intervencions des de les guarderies i fins a l’educació postobligatòria (dels 0 als 20 anys).

Així, els agents del pla acompanyaran les famílies dels nens de parvulari en el seu projecte educatiu i ajudaran els alumnes a continuar amb els seus estudis una vegada hagin finalitzat l’educació obligatòria o bé assistint-los per fer una bona transició al món laboral, fent així un seguiment complet de la seva trajectòria.

Un compromís comú

Un treball que depèn, més que d’un gran pressupost, de la implicació de tots els recursos existents i dels agents i educadors de la comunitat. “Volem el vostre compromís”, ha demanat l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, en la presentació del projecte a la comunitat educativa a l’Espai Baronda.

L’alcaldessa ha destacat a més la necessitat de potenciar un “treball en xarxa” que “per a nosaltres és bàsic, així com ho és l’educació al llarg de tota la vida, perquè el nostre món canvia ràpidament”.

La ciutat es convertirà així en una de les primeres en posar en pràctica l’acció tutorial individualitzada de 0 a 20 anys, al costat de les localitats de Ripoll, Tàrrega, Sant Vicenç dels Horts i l’Hospitalet de Llobregat, que implantaran aquesta iniciativa al barri de la Florida.

Una tècnica municipal pilotarà el pla des de l’ajuntament, que comptarà a més amb un orientador d’àmbit comunitari, figura que aporta el Departament d’Ensenyament.

Quatre anys de PETA

Fa ja quatre anys que Esplugues va firmar un conveni amb la Generalitat per aplicar el Pla Educatiu d’Entorn, que seguia la línia del Projecte Educatiu de Ciutat que ja s’estava desenvolupant i que compartia els mateixos objectius que l’actual PETA: treballar en l’àmbit personal, laboral i social i fomentar la cohesió social i el treball en xarxa.

Actualment, el PETA d’Esplugues dona servei a més de 200 alumnes, amb tallers de reforç i una aula d’estudi durant el mes d’agost. Però no totes les actuacions que es desenvolupen a la ciutat queden recollides en el Pla, i ara l’objectiu és que totes les iniciatives s’encaixin sota el paraigua del PETA.  

Notícies relacionades

Fins ara, el Pla s’ha desplegat a nivell local a través de comissions de treball com la Comissió d’absentisme, de la qual ha sorgit un protocol compartit per tots els centres educatius, o la Comissió de servei comunitari. Aquest curs 2018-2019 s’ha incorporat l’ús del català com a llengua de cohesió social i el pla Pilotatge 0-20.

Més notícies d’Esplugues en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments