EFECTES AL FETUS

Un projecte estudiarà l'impacte de la contaminació en 1.200 dones de Barcelona i Esplugues

La investigació farà un seguiment de les gestants des del primer trimestre de l'embaràs i seguirà una vegada nascut el nadó

foto 3417551

foto 3417551

2
Es llegeix en minuts
EuropaPress/ACN

Un projecte d’investigació coordinat perl’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) estudiarà els efectes de la contaminació atmosfèrica durant la gestació a partir d’una mostra de 1.200 embarassades d’Esplugues i Barcelona.

Serà un dels estudis més complets fets fins ara a escala internacional i pioner en alguns aspectes, entre els quals, que la recollida de dades s’efectuarà des del primer trimestre de l’embaràs.

El director del projecte i cap del programa Infància i Medi Ambient de ISGlobal, Jordi Sunyer, assegura que es tracta d’un estudi prospectiu que té l’objectiu de comprovar si la contaminació atmosfèrica té un “impacte estructural” en la salut i el desenvolupament del cervell dels nadons.

“Una part molt important consistirà a estudiar la placenta de les embarassades per determinar si la fabricació del cervell a la ciutat de Barcelona és diferent en funció de l’àrea on es viu l’embaràs”, ha explicat Sunyer aquest dimarts en la presentació de l’estudi al Palau Macaya.

Projecte pioner

El projecte, anomenat BiSC (Barcelona Life Study Cohort), es porta a termeamb la col·laboració del centre BCNatal, dels hospitals Sant Joan de Déu d’Esplugues Clínic i la Universitat de Barcelona, il’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i compta amb un pressupost de 3,5 milions d’euros.

El director de BCNatal, Eduard Gratacós, ha recalcat la importància d’estudiar la vida fetal ja que “és l’inici de la vida” i qualsevol desviació, per petita que sigui, “representarà grans canvis” en el desenvolupament de la persona, ja que un terç de la intel·ligència es determina dins de l’úter.

El projecte és pioner al món pel seu caràcter prospectiu, ja que els estudis fets fins ara analitzaven les dades de l’embaràs una vegada nascut el nadó, de manera retrospectiva, una cosa que ha volgut posar de relleu la cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de BCNatal, María Dolores Gómez.

Àmplia mostra

Una altra de les singularitats del projecte recau en l’amplitud de la mostra, que preveu recollir dades de 1.200 dones embarassades durant els pròxims dos anys

La cap d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba, ha detallat que l’estudi amb les voluntàries s’iniciarà el primer trimestre de gestació, amb l’ecografia de les 12 setmanes, moment en què se li farà una enquesta d’hàbits de vida.

A més, s’ubicaran uns dispositius de mesura de contaminació ambiental i de soroll al seu domicili durant una setmana i durant 48 hores portarà una motxilla amb diferents instruments de mesurament de contaminació.

A la motxilla, a més dels aparells captadors i mesuradors, també portarà un GPS per analitzar els seus moviments i un rellotge que mesurarà l’exercici físic que faci, a més de sotmetre’s a anàlisi de sang i orina, proves que es tornaran a repetir el tercer trimestre de l’embaràs (la setmana 32).

Participació oberta

En el moment del part, els investigadors recolliran mostres de la placenta i de la sang del cordó umbilical i, a partir d’aquest moment, es farà seguiment del nadó amb la idea de seguir-los durant l’etapa infantil, segons ha explicat Llurba.

Notícies relacionades

El projecte, que ja ha començat, es troba en fase de creació de la mostra i els seus responsables han fet una crida a la participació dirigida a dones que estiguin en el primer trimestre d’embaràs i que resideixin a Barcelona o Esplugues

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA