'Repensar la ciutat'

Esplugues presenta tres projectes a la Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores

Els seleccionats van ser els processos participatius del Consell d'Infants i l'Audiència Jove i el programa de cohesió social L'Escola Sona

La regidora de Participació de l’Ajuntament d’Esplugues, Montse Zamora, va presentar el projecte del Consell d’Infants.

La regidora de Participació de l’Ajuntament d’Esplugues, Montse Zamora, va presentar el projecte del Consell d’Infants. / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament d'Esplugues es va presentar en la 13a Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE), que es va celebrar a Lleida sota el lema Repensar la ciutat, amb tres bones pràctiques: el Consell d'Infants, l'Audiència Jove i L'Escola Sona.

En aquest fòrum de ciutats educadores, a banda de la presentació d'experiències per part dels municipis presents, "experts de primer nivell aportaran moments de reflexió sobre el paper que exercim els governs locals en la construcció d'aquest model de ciutat", expliquen des de l'organització.

Els tres projectes d'Esplugues formen part del Pla Educatiu d'Entorn de la ciutat, que recull actuacions per millorar les condicions d'escolarització, fomentar la participació des de petits en la governança i donar oportunitats a tot l'alumnat per a assolir l'èxit acadèmic.

La regidora de Participació de l'Ajuntament d'Esplugues, Montse Zamora, va presentar el projecte del Consell d'Infants, una iniciativa dirigida a estudiants de 5è i 6è d'escoles públiques i concertades perquè facin propostes d'interès per a tots els infants perquè l'Ajuntament les porti a terme. Aquest procés participatiu, que l'any passat va ser reconegut pel banc de bones pràctiques europees Urbact, es fa des del curs 2009-2010 i hi han pres part uns 3.000 alumnes.

Per la seva banda, el director de l'Escola Municipal de Música d'Esplugues, Pere Bayona, va exposar el programa L'Escola Sona, que consisteix a portar a centres educatius ensenyaments de música que no es donen a les escoles: tocar instruments com violins o saxos, crear una banda i fer un concert final. La iniciativa va començar el 2016 a l'Escola Joan Maragall i actualment s'ha ampliat als centres Can Vidalet i Gras i Soler. 

Des que es va iniciar el projecte hi han participat prop de 300 alumnes i actualment es disposa de seixanta instruments, entre clarinets, saxofons, trombons, trompetes, violins i violoncels, aportats per l'Escola de Música. La intenció és ampliar el projecte a més escoles i nivells docents.

Notícies relacionades

Finalment es va presentar l'Audiència Jove, procés que fomenta la participació dels estudiants de 4t d'ESO dels instituts d'Esplugues des del 2007, en què han pres part uns 4.000 alumnes de secundària. Com el Consell d'Infants, ha sigut reconegut com a bona pràctica europea.

Més notícies d'Esplugues a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA