Reciclatge

L'AMB subvenciona la implantació d'un sistema de control de residus en els comerços a Esplugues

L'entitat entregarà fons a 20 municipis metropolitans per valor de 3,3 milions d'euros

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ESPLUGUES

L'Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) atorga subvencions a una vintena de municipis metropolitans amb l'objectiu de posar en marxa projectes que millorin els índexs de recollida selectiva dels residus, actualment estancats entorn al 35%.

L'objectiu de l'AMB amb aquesta iniciativa és complir els objectius europeus i desenvolupar una estratègia de Residu Zero, amb la meta d'arribar a reciclar el 50% de residus municipals el 2020, tal com estableix la directiva darc de residus.

En aquest context, entre 2007 i 2013, la producció de residus per habitant va disminuir fins a uns 425 quilos per habitant i any. Des d'aleshores, però, la generació ha tornat a augmentar, ja que actualment se situa prop dels 440 quilos per habitant i any.

Davant d'aquesta situació, l'AMB inicia un procés de suport tècnic i econòmic als municipis que introdueixin canvis en els models de recollida que afavoreixin l'increment de la quantitat reciclada, així com la seva qualitat i els sistemes de seguiment que permetin identificar els generadors de residus i les actuacions específiques sobre grans productors.

Per potenciar això, l'AMB farà arribar ajudes econòmiques per un valor de 3,3 milions d'euros entre 2017 i 2018 a 20 municipis metropolitans que han presentat projectes innovadors de recollida selectiva. A part del suport econòmic, també oferirà suport tècnic i institucional a aquelles ciutats que vulguin fer “passos decidits per millorar els nivells de separació d'escombraries per fraccions”.

Un exemple d'aquests projectes és la implantació de sistemes de control de la quantitat de residus produïts pels establiments comercials amb l'objectiu de facilitar la implantació de taxes d'acord amb la generació, tal com han proposat els municipis d'Esplugues i l’Hospitalet.

Altres municipis, com el Papiol, han elaborat projectes per implantar sistemes que, mitjançant sensors, identifiquin els usuaris de cada contenidor, individualitzant d'aquesta manera la recollida i permetent reforçar les campanyes de comunicació dirigides als ciutadans segons els seus hàbits de separació.

Altres municipis han decidit estudiar el canvi de model de recollida i sumar-se als més de 130 municipis catalans que recullen “porta a porta”. La implantació d'aquest sistema permetria a Ripollet passar de més del 30% de recollida selectiva a més del 60%. Quatre municipis metropolitans, a més, estan estudiant implantar aquest sistema en els pròxims anys, mentre que els que ja ho van adoptar fa anys, com Torrelles de Llobregat i Tiana, segueixen proposant millores.

Notícies relacionades

Una altra de les línies que ha pres força gràcies a la convocatòria de les ajudes ha sigut la implantació de recollides comercials, amb projectes presentats per municipis com Cornellà, Sant Cugat i Sant Feliu de Llobregat.

 Més notícies d'Esplugues