Un futur
d’impressió

En el context de l’economia 4.0 el treball deixa de ser, en certa mesura, tal com el coneixíem fins ara. La que molts consideren la quarta revolució industrial ve marcada per la tecnologia digital, que serveix per automatitzar els sistemes productius i comercials. El futur més immediat es preveu apassionant. O, en aquest cas (i segons un joc de paraules), impressionant.

El caràcter transversal de les disrupcions tecnològiques de l’economia 4.0 (i molt especialment la impressió 3D) ha disparat expectatives i està enfebrant tots els sectors: Gràcies als donatius que rep, el jove madrileny Guillermo Martínez fabrica pròtesis que regala a persones amputades en països pobres. A l’Institut de Medicina Regenerativa de la Universitat Wake Forest (Winston-Salem, Carolina del Nord) treballen perquè molt aviat les impressores siguin capaces de crear teixit viu, utilitzant cèl·lules humanes a manera de tinta i donant lloc a teixits i òrgans. Des de l’any passat, l’empresa valenciana Be More 3D ja està preparada per construir vivendes amb una gran impressora 3D que substitueix la tinta per formigó. I el restaurant Caravista, a Lleida, va celebrar el 30 de gener passat una experiència gastronòmica en la qual els comensals van disfrutar d’un sopar imprès en 3D.

Aquests són només quatre exemples dels molts usos que aquesta tecnologia promet, i que li auguren un futur fulgurant. “Tindrà una incidència transversal tant en la producció com en el comerç”, adverteixen des del CZFB. Aquesta entitat lidera el projecte de creació d’una incubadora 3D amb una rellevància internacional que ve testificada pels fons europeus Feder que ha recollit el projecte, i forma part de la xarxa d’incubadores d’alta tecnologia desplegada per la UE (a Espanya es desenvolupa amb el suport de la Fundació Incyde).

Si a Corea es dissenyen unes ulleres, ja no és necessari que es fabriquin allà, per després importar-les

“Amb un programa informàtic que descriu un producte en tres dimensions, la impressió 3D ens permet reproduir-lo on vulguem. Per tant, si a Corea es dissenyen unes ulleres, ja no és necessari que es fabriquin allà, per després importar-les (amb tot el desplegament logístic que això suposa), sinó que n’hi ha prou de rebre la seva descripció digital per internet i imprimir-les directament aquí”, explica la mateixa font.

Els beneficis

Intentant sintetitzar els efectes de la fabricació additiva sobre els models de negoci, la majoria d’autors fan referència a diversos beneficis. En primer lloc, una acceleració dels cicles de desenvolupament de producte (prototipat ràpid, per exemple).

Seguidament, una aproximació de la manufactura al consumidor, que farà menors els requeriments de transport de productes acabats, cosa que alterarà els fluxos de comerç internacional i gairebé farà desaparèixer els costos logístics.

Per una altra part, la combinació de personalització massiva dels productes amb noves possibilitats de disseny canviarà les regles de molts negocis. Paral·lelament, reducció de costos que representa la impressió 3D redueix les barreres d’entrada a nous competidors per a petits volums i nínxols.

  • Lámpara 3D

    Llum 3D.

  • Interiorismo 3D

    Interiorisme 3D.

  • Vivienda 3D

    Habitatge 3D.

  • xkelet

    xkelet.

  • Caramelos 3D

    Caramels 3D.

  • Mano ortopédica 3D

    Mà ortopèdica 3D.

La fabricació additiva també permet treballar sota comanda (sense estocs), donant més pes a la personalització i concentrant tot el valor en el disseny (cada vegada més racional), cosa que fa desaparèixer costos marginals i economies d’escala.

No menys importants és l’aportació d’aquesta tecnologia a la sostenibilitat mediambiental: l’aprofitament total dels materials utilitzats pot esperonar la formació d’una economia circular. A més, al tractar-se de fabricar només allò que es necessita (i no grans sèries de producció), el procés es pot cenyir als recursos estrictament necessaris.

Per últim, la impressió 3D pot fer més accessible el desenvolupament dels països pobres. A tall d’exemple: un fab lab de Togo ha desenvolupat una impressora 3D a partir de residus electrònics, que reutilitza peces d’abocadors tecnològics i contribueix a la seva neteja. Tot això fa que s’hagin generat expectatives molt altes al voltant del futur de la fabricació additiva, arribant a afirmar-se que fins i tot portarà un nou ordre mundial.

El trampolí

Amb la idea de facilitar a les pimes un salt qualitatiu cap a l’economia 4.0, el Consorci de la Zona Franca va iniciar fa uns quants mesos la recerca d’un soci tecnològic especialitzat en impressió 3D. Així és com va entrar en contacte amb la terrassenca Fundació Leitat, que es convertirà en ‘partner’ estratègic de la flamant 3D Factory Incubator, la nova incubadora d’empreses que està a punt d’inaugurar-se a la seu principal del CZF.

Amb 12 anys d’experiència en el sector, la fundació s’encarregarà de tutelar i compartir tot el seu ‘know how’ en el camp de la fabricació additiva amb les petites i mitjanes empreses que s’instal·laran en aquest espai. “Es tracta principalment de 'start ups' seleccionades en funció de la viabilitat i l’interès dels seus respectius projectes”, argumenten des del Consorci. Durant el primer any, 25 companyies treballaran directament o indirectament en aquesta incubadora (algunes ho faran de forma no presencial) i es preveu que, en qüestió de cinc anys, un centenar de pimes hagin passat per aquestes instal·lacions.

Acceleració del negoci

3D Factory Incubator està ubicada en una planta de 600 metres quadrats i consta de secretaria, zona d’impressió, petit auditori, sales de reunions, espais de ‘coworking’ i una sèrie de despatxos diàfans on s’ubicaran les diferents empreses.

Imatge virtual de les oficines de 3D Factory Incubator.

“En aquesta incubadora, les ‘start ups’ podran beneficiar-se d’una sèrie de serveis que contribuiran a l’acceleració dels seus respectius negocis”, explica Pablo Valderrama, de Fundació Leitat. “A més de disposar d’un lloc de treball, tindran activitats de formación espais per al 'networking' i altres fòrums on donar a conèixer la seva activitat. Així mateix, tindran accés a serveis d’innovació o consultoria de negoci (per al desenvolupament del ‘business plan’, la negociació de contractes, la protecció de la propietat intel·lectual, etcètera); serveis de certificació, validació i ‘testing’ (per als sectors en els quals es requereixin certificacions específiques, com el de salut, mobilitat o aerospacial); i serveis de comercialització i internacionalització (participació en fires, jornades tècniques, etcètera)”, analitza Valderrama.

Aquest és un projecte finançat en un 50% per la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder)

Però el que, sens dubte, és un dels serveis afegits de més interès per a les ‘start ups’ que han confirmat la seva presència en aquest laboratori és la possibilitat de tenir accés directe (amb acompanyament tècnic) a les impressores 3D que hi haurà in situ (en aquests moments se n’està finalitzant la instal·lació), i que es podran utilitzar per produir els seus productes. “Un avantatge competitiu al qual aquestes empreses tindrien difícil accés, si no fos per aquesta incubadora”, reconeix Valderrama.

Imatge virtual de les oficines de 3D Factory Incubator.

“Es tracta de set màquines –quatre d’industrials i tres de més petites– que funcionen amb sis tecnologies diferents i treballen amb plàstic i resines”, diu Valderrama. “A més, hi haurà equips de postprocés (de polit, de ratllat amb fibra de vidre, una tenyidora o una vibradora), equips de control de qualitat i ‘software’ de disseny específic per a 3D”, conclou el tècnic. Tot plegat amb l’avantatge de tractar-se d’un projecte finançat en un 50% per la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

Imatge virtual de les oficines de 3D Factory Incubator.

Segona fase

3D Factory Incubation és el preludi d’una altra iniciativa de més envergadura que, paral·lelament, el CZF desenvolupa en l’actualitat. Es tracta de DFactory 4.0 Barcelona, un ‘hub’ productiu que podrà comptar amb uns 100.000 metres quadrats totals de superfície i que la primavera que ve iniciarà les obres de la seva primera fase amb la construcció d’una nau de tecnologia avançada de 17.000 metres quadrats. Es construirà en una part dels antics terrenys de la Seat, al Polígon de la Zona Franca.

Imatge exterior del CZFB.

Acollirà empreses vinculades a l’economia 4.0, començant per sectors com la impressió 3D i continuant per altres, com la robòtica o la mobilitat sostenible, tots ells sectors d’una importància clau per al desenvolupament industrial i tecnològic de la Zona Franca. L’entitat espera que aquesta disrupció tecnològica s’expandeixi com una taca d’oli entre les empreses manufactureres i productives de la seva àrea d’influència.

Ubicació de la incubadora 3D a la seu del CZFB (parada de metro Foc de la línia 9 Sud).

Compartir

En aquest projecte han ZETAFACTORY han col•laborat TEXT: Alberto González DISSENY: Bernardo Proietti i Estela Piñeiro