Compartir

El desconegut
viatge de l’aigua fins a
les nostres aixetes

Un petit prodigi es fa realitat cada dia en les nostres vides. A casa nostra o als comerços, a l’obrir l’aixeta obtenim aigua que surt a la pressió adequada i amb unes garanties sanitàries que, a Barcelona i la seva àrea metropolitana, són equiparables a les de qualsevol altre producte alimentari. Però, ¿coneixem realment l’increïble viatge que realitza l’aigua fins a arribar a les nostres llars?

El denominat cicle integral de l’aigua comprèn les activitats de captació i potabilització de l’aigua, la seva distribució fins a arribar als consumidors i la depuració de les aigües residuals, perquè siguin tornades al medi natural en condicions òptimes o bé perquè siguin regenerades i reutilitzades per a altres usos com el reg de parcs o la neteja de carrers.

Precisament, la gestió global del cicle de l’aigua a l’àrea metropolitana és fonamental per aconseguir un desenvolupament econòmic i social cohesionat de tot el territori. Els ajuntaments més petits es beneficien, gràcies al treball en xarxa de tots els municipis proveïts per la mateixa companyia, d’infraestructures, de coneixement tècnic i de recursos per fer front a incidències que no podrien finançar en solitari.

Captació

El viatge comença amb la captació de l’aigua que arribarà, una vegada tractada, als municipis que formen part de l’àrea metropolitana. La captació procedeix de l’últim tram del riu Llobregat i, en funció de la demanda i l’època de l’any, també és possible captar recursos hídrics als aqüífers o pous subterranis del Llobregat i del riu Besòs.

Potabilizació

El procés de potabilització, en el qual s’apliquen les últimes tecnologies de tractament i sistemes tradicionals, consisteix a eliminar de l’aigua tots els sòlids que arrossega, així com la matèria dissolta que no es veu, a més dels organismes patògens, cosa que garanteix l’excel·lència de les seves condicions sanitàries.

Distribució

El següent pas és conduir l’aigua fins a les llars a través d’una xarxa de canonades que es va renovant periòdicament per evitar-ne l’envelliment. En funció de la ubicació i la cota d’altura a la qual es troba cada municipi, l’aigua procedeix d’un origen o un altre, o té una barreja diferent de les diferents fonts de proveïment.

A Barcelona l’aigua arriba amb la pressió adequada de forma garantida fins al setè pis dels immobles, cosa que no passa, per exemple, a Madrid, on són les comunitats de veïns les responsables de sufragar el bombament en altura des del peu de la finca fins als seus domicilis.

Per aquesta raó, a Barcelona i la seva àrea, l’aigua circula a una gran velocitat pels més de 4.500 quilòmetres de canonades monitoritzades contínuament i controlades les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any des del Centre de Control d’Aigües de Barcelona. Una meticulosa previsió de la demanda de cada zona, realitzada gràcies a càlculs matemàtics, permet anticipar-se a les necessitats i que mai falti aigua quan algú obre una aixeta.

Al llarg del dia es produeixen nombroses variacions en la demanda. Els pics més alts de consum es produeixen entre les 7 i les 9 del matí, quan la ciutat es desperta; i entre les 20 i les 22 hores, moment de més consum a les llars (quan es prepara el sopar o es realitzen més banys, especialment dels més petits de la família). Totes aquestes fluctuacions es gestionen des del Centre de Control Operatiu, que garanteix que sempre arribi aigua a les aixetes en perfectes condicions. Aigües de Barcelona subministra, cada dia, 650 milions de litres d’aigua (l’equivalent a omplir el Camp Nou 1,5 vegades) a més de tres milions de persones a l’àrea metropolitana.

Recollida i depuració

Després de la seva utilització als habitatges, els comerços o les indústries, les aigües residuals es dirigeixen a grans col·lectors soterrats, i d’allà a unes estacions de bombament, des d’on són impulsades per arribar fins a les set depuradores que treballen per a l’àrea metropolitana. Allà se sotmeten a un intens tractament per poder ser tornades al medi ambient sense alterar-lo.

Les dues depuradores més importants d’aquesta zona són la del Besòs (amb una capacitat de tractament de 525.000 metres cúbics d’aigua al dia) i la del Prat (315.000 metres cúbics al dia). També n’hi ha a Gavà i Montcada.

“En total aquestes instal·lacions tracten el cabal dels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, fet que suposa depurar més de 725 milions de litres diaris (equivalent a més de 300 piscines olímpiques)”, explica Javier Santos, director d’Explotació i Sanejament d’Aigües de Barcelona.

Top