Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"El sistema de finançament espanyol és aberrant"

zentauroepp43620962 jxb47  madrid  05 06 2018   fotograf a de archivo del 11 02 180605142942

zentauroepp43620962 jxb47 madrid 05 06 2018 fotograf a de archivo del 11 02 180605142942 / JONATHAN BRADY

Fa anys que a Espanya li toca corregir el seu sistema de finançament. En els últims dies, personalitats de diferents colors polítics han fet comentaris al respecte. Eva Granados, Andreu Mas-Colell i altres.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La realitat és que el sistema espanyol és aberrant. El País Basc i Navarra tenen els seus furs i els va molt bé. La distribució final dels recursos del règim comú, que és el de la resta de comunitats, no té sentit. Al final, les comunitats que aporten menys són les més afavorides i al contrari, les que més aporten són les més perjudicades.

A més, Madrid rep finançament extra a càrrec dels Pressupostos de l’Estat, que la fan aparèixer com la de major dèficit, cosa que no és certa.

La realitat és que Catalunya és la que més aporta en valor absolut i després del repartiment passa al desè lloc de la llista. Impropi i injust segons l’aportació realitzada.

València i les Balears també surten perjudicades.

Evidentment, modificar tot un sistema no serà fàcil. Quin partit polític s’atrevirà a treure diners d’una comunitat per passar-los a una altra? Per tant, segur que caldrà posar més diners al sistema actual.

Una solució, de moment, pot ser mantenir-lo tal com està i destinar l’increment de la recaptació, que creix cada any, a les comunitats que més aportin, per tal d’equilibrar els seus dèficits i fer justícia.

Participacions delslectors

Mésdebats