Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"No s'equivoquin: la llengua original dels catalans és el català"

undefined36088551 barcelona   barcelones    29 10 2016    barcelona   los hond180710185801

undefined36088551 barcelona barcelones 29 10 2016 barcelona los hond180710185801 / JOAN PUIG

Es continua reivindicant des de l'extrema dreta espanyola que els pares puguin tenir el dret de decidir l'idioma en què els seus fills han de ser escolaritzats. És realment un dret dels pares, això? Utòpicament potser sí, però a la pràctica és senzillament impossible. Els alumnes d'un país, el que sigui, no tenen més remei que ser escolaritzats en la llengua vernacla del país en qüestió, que, en aquest cas, aquí, seria el català, que és el que parlem els catalans, la qual cosa no deixa de ser una obvietat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Dit això, resulta que per qüestions socioculturals, polítiques i geogràfiques de fa segles, l'origen i conseqüències de les quals necessitaríem un llibre sencer per explicar-les, el castellà també està implantat d'arrel en el nostre territori. És clar, no és l'idioma propi dels catalans, però sí que és una llengua perfectament assimilada per la població autòctona, tot i després d'haver-la hagut d'aprendre per la força i és més, poder entendre i expressar-se en les dues llengües ha esdevingut una riquesa cultural de la qual altres territoris no poden presumir.

Però no s'equivoquin. La llengua original dels catalans és el català i, per tant, és absolutament normal i lògic que l'idioma preponderant a l'escola pública sigui el català, perquè no pot ser d'una altra manera. Com que el castellà també té tanta importància en el nostre teixit social, també és normal i lògic que s'ensenyi com a matèria, igual que es fa amb l'anglès, pel qual som uns absoluts negats en aprendre'l com caldria.

Resulta també que, tot i no sé el nostre idioma original, Catalunya és la primera comunitat amb les notes més altes de castellà, la qual cosa donaria per una profunda reflexió al Regne d'Espanya, ja que el fet que un tros de territori en el qual el castellà no és el seu idioma propi sigui el que tregui millors notes no deixa de ser una paradoxa difícilment comprensible.

Tornant al tema del dret dels pares, deixeu-me dir que conec de primera mà, des de fa molts anys, la problemàtica de les aules, en les quals s'ajunten alumnes de moltes diferents procedències amb idiomes que no són ni el català ni el castellà: marroquins, xinesos, romanesos, russos, ucraïnesos, hindús, pakistanesos, etc. Hem de permetre per llei que els pares exigeixin escolaritzar els seus fills en l'idioma que ells vulguin? Per a la resposta només cal posar-hi una mica de seny.

Participacions delslectors

Mésdebats