Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"La justícia espanyola ha enviat un missatge als catalans: els nostres drets són un miratge"

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

Als països democràtics, els tribunals constitucionals representen la garantia que hi ha un tribunal que vetlla per la defensa de les llibertats i els drets dels ciutadans.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

S’entén que les institucions dels estats, humanes i per tant perfectibles, troben en aquest òrgan el límit a les seves prerrogatives, per tal que la seva actuació no vulneri els drets de la ciutadania.

Fa uns dies va sortir a la llum, a través d'una filtració per part de membres de la justícia espanyola, que el Tribunal Constitucional havia elaborat una estratègia per desposseir els presos independentistes dels recursos legals a què tenien dret.

Segons la normativa de la Unió Europea, per tal d’accedir a la justícia europea cal primer exhaurir les vies jurisdiccionals dels països membres, que a l’Estat espanyol significa arribar fins a l'últim esglaó judicial, el Tribunal Constitucional.

El Tribunal Constitucional espanyol va admetre tots els recursos presentats (la inadmissió hauria obert la porta a la justícia europea) i va deixar aparcats els recursos sense donar-los sortida.

Així, mentre el TC no es pronunciava, el Tribunal Suprem podia jutjar, i cap òrgan supraestatal tenia capacitat d’entrar a valorar si es respectaven els drets dels encausats, doncs la "via espanyola" que acabava al Constitucional no havia estat finalitzada.

I aquesta filtració queda corroborada per les dades, perquè mentre el Tribunal Constitucional acostuma a admetre menys de l'1,5% dels recursos, en el cas dels independentistes catalans, han admès el 100% dels recursos. Finalment els presos van ser condemnats, que era el que tocava, ja que el judici era un mer tràmit de cara a la galeria.

Mentrestant els catalans, presos o lliures, hem rebut un missatge clar i inapel·lable: en tant que poble ocupat militarment i judicialment, els nostres drets individuals i col·lectius són un miratge.

Participacions delslectors

Mésdebats