Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

El FC Barcelona i la inclusió d'esportistes amb discapacitat

marxa-special-olympics-2015---1

marxa-special-olympics-2015---1

La Fundació del FC Barcelona i Special Olympics Catalunya, amb el suport de la Federació ACELL, han organitzat el 15 de febrer un Simpòsium sobre la inclusió , en què s'ha explicat els beneficis d’incorporar una secció special, formada per persones amb discapacitat intel·lectual, a un club ordinari i quin és el procediment a seguir. Evidentment, no puc més que aplaudir i felicitar al FC Barcelona per aquesta iniciativa.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No obstant això, em sap greu que la mateixa s’hagi produït, precisament, desprès de la Liga Genuine, la primera i exitosa iniciativa a nivell estatal de crear un competició de futbol per a aquest col·lectiu, en què el Barça no està present. La Liga Genuine ha estat impulsada per un club tan modest com exemplar, el Nàstic de Tarragona, i hi participen clubs de 1ª, 2ª i 2ª Divisió B, com Llevant i Las Palmas, aquests dos pioners en la creació de secció special.

Per desgràcia, entenc que el FC Barcelona arriba tard en una matèria tant sensible com la discapacitat, i sap greu, perquè podia haver creat aquest equip i liderat la creació d’una Lliga estatal, com la Genuine, des de fa temps, ajudant amb el seu potencial social i enorme magnetisme a donar-li una major dimensió.

Puc fer aquesta afirmació com a membre de la Comissió de Penyes i, desprès Social al capdavant de l’Oficina d'Atenció Especialitzada del FC Barcelona, que, des del primer moment (2010), vaig plantejar i proposar, constantment, aquest camí, impulsant, inclús, el 1er Simposium Internacional de Futbol i Discapacitat FCB, al que, per cert, el Club no li va donar gaire valor i, com exemple, a la presentació del Programa de l'Àrea Social en la campanya electoral del 2015, no es va fer ni una sola menció al mateix.

¿Per què ara i no abans? Doncs molt senzill. Solament per personalismes absurds, atès que els mateixos directius que van tancar la porta a aquesta iniciativa quan jo la proposava i era president de Special Olympics, són els que ara enarboren aquesta bandera, i segur que aprofitaran l’oportunitat per fer una bona foto i treure a passejar el seu protagonisme. Perquè deixin-me que dubti que hi hagi un autèntic interès en crear un equip inclusiu que, durant els set anys que he estat vinculat al Club, no van voler promoure utilitzant tota classe d’excuses, quan ho podien fer amb tota facilitat, donades les meves dues vinculacions. Aquest va ser, entre altres, un dels motius de la renúncia a les meves funcions al Club.

Tant es així, que ignoro, perquè no em queda clar, si el FC Barcelona acabarà creant aquesta secció, utilitzant les seves pròpies capacitats; si ho farà, delegant-ho a Special Olympics i Acell o si, simplement, aquestes entitats explicaran als clubs i federacions que assisteixin al Simpòsium el benefici de crear-les i, finalment, el FCB no la crearà.

En qualsevol cas, encara que sigui tard i a deshora, a aquesta iniciativa se li ha de donar suport, com faig des d’aquí, perquè es beneficia l’esport inclusiu i la plena integració dels nostres esportistes amb discapacitat, que és l’objectiu que ens ha de moure i que, al menys a mi, em mou des de sempre, per raons òbvies.

Tant de bo algun dia els clubs i les federacions ordinàries de cada esport creïn els suports necessaris perquè els esportistes amb discapacitat s’hi integrin, perquè això suposarà la seva normalització i inclusió total, efectiva, real i igualitària, perquè el que regeix i és bo per uns ha de regir i ser bo per a tots.

Participacions delslectors

Mésdebats