Club Entendre-hi + Animals i plantes

¿Com evitar que el teu gos pateixi pels petards de Sant Joan? Consells

¿Com evitar que el teu gos pateixi pels petards de Sant Joan? Consells
4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els gossos solen reaccionar malament davant els sorolls forts i estridents, com els trons durant una forta tempesta o els motors de cotxes i motos durant una carrera. I la revetlla de Sant Joan és una de les festivitats més estressants per a ells pel soroll que provoquen els petards i coets que es llancen durant la que tradicionalment es considera la nit més curta de l’any. Malgrat que no ho sigui.

«Els animals experimenten la por de forma molt semblant com ho fem les persones», apunta Marta Amat, responsable del Servei d’Etologia Clínica de l’Hospital Clínic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Per imaginar el sofriment d’un gos quan sent un petard, cal tenir en compte que al terrabastall que escolta s’uneix el factor desconeixement, és a dir, no saber què provoca aquest soroll eixordador, per calibrar millor en què pot consistir la seva fòbia: «Quan un animal sent un petard o un tro no sap el que està passant. Ho nota com una amenaça i això li genera més estrès i ansietat», explica Amat. «La falta de control i previsibilitat, no saber quan apareixerà el soroll del petard ni quant durarà és el punt clau del problema per al gos, molt més que la intensitat del soroll», especifica la veterinària.

De fet, «les fòbies més freqüents als gossos, i també als gats, són provocades pel soroll de petards i tempestes», conclou Amat.

Símptomes

La por que sent un animal quan sent soroll de petards i coets és, doncs, normal, però convé estar atents a com reacciona per poder ajudar-lo. Els símptomes que pot experimentar un gos davant aquest terrabastall van des de tremolors, ansietat, taquicàrdies, hiperventilació o falta d’aire fins a nàusees, panteixos i saliveig, pèrdua de control i por de morir. En casos extrems i, per sort, poc probables, el gos pot arribar a patir una aturada cardíaca i morir. «Però això només passa si l’animal té patologies prèvies», tranquil·litza Amat.

Els gossos no tenen capacitat per racionalitzar la seva ansietat i pot ser que la pateixin de forma més intensa. A més, si la detonació del petard o coet passa molt a prop de l’animal, aquest fins i tot podria perdre l’oïda per sempre. No obstant, sí que és cert que no a tots els gossos els afecta el soroll igual i, fins i tot, hi ha animals que acaben acostumant-se a les detonacions, com per exemple els gossos de caça, que han sigut entrenats per no tenir por del soroll provocat per trets.

L’ideal per evitar que el gos pateixi pels petards de Sant Joan és habituar-lo als sorolls provocats per la pirotècnia. «Quan són cadells, des que tenen tres setmanes i fins que fan tres o quatre mesos, es pot acostumar l’animal al soroll, sempre molt a poc a poc i de la mà d’un especialista, que programi una modificació de la conducta del gos i l’acostumi no només al soroll, sinó també a l’olor dels petards», assegura Amat. «És com tractar una fòbia en una persona», explica.

Notícies relacionades

Però la doctora Amat dona unes pautes comunes que es poden aplicar per intentar pal·liar el sofriment del gos davant el soroll dels petards de la revetlla de Sant Joan.

Esmorteir el soroll al màxim

«Si el gos viu al jardí o al pati, ha de tenir una caseta o refugi on guarir-se per esmorteir al màxim el soroll dels petards», explica Amat. En cas que no en tingui, seria convenient «permetre que el gos entrés a casa», apunta.

Estar en companyia del propietari

«Igual com passa amb les persones, els animals també necessiten la presència d’un ésser estimat per superar les fòbies: no és el mateix volar sol que amb algú que estimes si tens por de volar», explica la doctora Amat. Amb els animals passa el mateix: tenir al costat el propietari els tranquil·litza i els ajuda a superar millor les fòbies al soroll de petards i coets.

Donar-los productes amb propietats ansiolítiques

Finalment, i sempre aconsellats per un especialista, es pot administrar al gos «productes naturals o fàrmacs amb propietats ansiolítiques, que no sedants», especifica l’etòloga. «Sempre receptats per un veterinari», recorda Amat, que eria convenient consultar uns dies abans de Sant Joan perquè recepti a la nostra mascota el producte que més se li adeqüi.

El dia de Sant Joan és important estar més pendent del nostre gos que altres dies i mirar de treure’l a passejar en hores tranquil·les, quan no es prevegi el llançament de petards. També és important «no castigar-lo si intenta amagar-se o sortir fugint, tot i que convé vigilar-lo, ja que no seria el primer que, pres d’un atac de pànic, salta pel balcó». És fonamental estar amb ell, tot i que, «si escull amagar-se, també cal deixar-lo i no obligar-lo a sortir de l’amagatall ni renyar-lo per això», aconsella Amat.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.