Cara a cara amb els lectors d’El Periódico

Pau Arenós: «No et pots acostumar al caviar, perquè aquesta no és la realitat»

L’escriptor i periodista comparteix amb els seus lectors la seva visió de l’ofici, la seva manera de preparar els articles i desmunta l’estereotip del crític setciències

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Les cròniques gastronòmiques de Pau Arenós raríssima vegada acaben amb un comentari sobre les postres o els cafès, això seria massa avorrit i previsible. Aquest periodista nascut a Vila-real amb més de 35 anys d’ofici prefereix transcendir les receptes i explicar-nos una història. El seu principal objectiu quan prepara una peça, la seva veritable obsessió, és atrapar els lectors des de la primera frase i que arribin fins al final. Que escurin l’article. Arenós va explicar això, la seva manera d’entendre les cròniques culinàries, en el seu primer Cara a cara amb la comunitat de lectors d’EL PERIÓDICO celebrat aquest dimecres a la fàbrica Moritz de Barcelona (Ronda de Sant Antoni, 41).

Cada setmana, i des de fa 15 anys, el també escriptor prepara i serveix setmanalment unes sucoses cròniques de restaurants que combinen gastronomia i literatura, en ocasions assaonades amb història. Buscant sempre punt just entre l’erudició i l’entreteniment, el rigor i la desinhibició. Es tracta de publicar textos útils i recomanar establiments que valen la pena, però també de cuidar al màxim les formes per oferir «el plaer de la pura lectura». Això pot portar molta feina abans i després de la visita a l’establiment en qüestió, moltes hores de lectura i investigació. I és que, com bé va dir el director Albert Sáez en la seva presentació, el de Vila-Real és «un estudiós de la gastronomia».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El periodista, premiat amb el Nacional de Gastronomia i autor d’una desena de «llibres comestibles», com ell sol dir, va aprofitar la cita amb la comunitat de lectors per desmitificar la seva professió i per desmuntar l’estereotip del crític gastronòmic setciències. «No et pots acostumar al caviar, perquè això no és la realitat». Ara, per exemple, prepara una peça sobre el pollastre tikka masala, un plat indi no exempt de polèmica perquè alguns (britànics, principalment) afirmen que és originari de... ¡Escòcia! «El repte en aquest cas és fer una peça magistral sobre la cuina índia, sobre la cuina de tot un subcontinent», emfatitzava Arenós, que fa dies que busseja en aquest assumpte per delectar-nos pròximament amb un article seriós i alhora entretingut, que fuig dels motllos habituals.

Arenós va aclarir a la sala de tancs de la cervesera catalana que ell no fa crítiques gastronòmiques, sinó cròniques amb visió crítica. La diferència pot semblar subtil, però aquest matís és fonamental per a ell. No vol pontificar, no vol posar ningú a la picota. «Intento anar a restaurants que valguin la pena –afirma–, i només escric alguna cosa si l’experiència és positiva en un 80%». En altres paraules, si no ha menjat bé, no té sentit dedicar-li unes línies. «No he tingut cap conflicte amb xefs importants, només amb algun cuiner de tercera o quarta divisió que no va entendre res de la meva crònica. Si hi ha una cosa que no em convenç ho dic a la cara, en el moment; els meus articles no agafen ningú per sorpresa», va explicar als seus lectors aquest admirador de la cuina d’avantguarda que també sap apreciar la màgia d’una bona croqueta tradicional, glorificar la cuina de reaprofitament i fins i tot pot dedicar un espai a la web a les millors patates fregides de bossa. A la web de gastronomia d’EL PERIÓDICO que dirigeix, Cata Mayor, hi cap tot.

Notícies relacionades

Aquest ‘ambcebista’ declarat llegeix molt, prepara metòdicament els seus textos, però també disfruta posant-se el davantal. Sens dubte, una afició que l’ajuda molt a l’hora de valorar la feina (i la dificultat) que amaga cada plat. «Cuino moltíssim i al setembre sortirà un nou llibre, ‘Cocina en casa’ (Ed. Debate), amb receptes fetes per mi. Tan real que jo mateix faig les fotos», va avançar gairebé en exclusiva als presents en el Cara a Cara. 

‘Mesa para dos’

La trobada a la Moritz va ser el moment perfecte –amb cervesa Moritz, és clar– per presentar públicament una sèrie de vídeos i podcasts sota el títol ‘Mesa para dos’ que arrenca aquest diumenge, 19 de juny, en els quals el nostre cronista culinari de confiança xerra amb quatre grans xefs i una prestigiosa enòloga sobre les seves vides, més enllà de les cuines i els cellers, en profunditat. L’obesitat, les addiccions i les relacions familiars, va avançar, són alguns dels temes que es posen a sobre de la taula. Els assistents van prendre segur bona nota. «M’agrada el seu estil perquè escriu amb respecte, sense treure la destral», deia a l’acabar la trobada un dels assistents, Toni Mendoza, qui considera Arenós més un «especialista» que un ‘influencer’ qualsevol. «M’encanta la gastronomia i fa molt temps que el segueixo, que llegeixo els seus articles. ¡Té la millor feina del món!», va assegurar una altra lectora, María Paz Vicente, encantada amb l’experiència de conèixer, escoltar, un dels seus periodistes gastronòmics de capçalera. «Ha sigut molt ell», va afegir.