+ Història

Vídeo | El noticiari sonor de la proclamació de la República amagat durant 70 anys

La Filmoteca Nacional mostra la restauració de pel·lícules amb so directe que l’alcalde republicà de Priego de Córdoba va rebre com a regal del president de la república

La pel·lícula sonora de la proclamació de la República, amagada 70 anys.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Filmoteca Nacional ha restaurat diversos noticiaris sobre la proclamació de la Segona República i l’accés a la presidència de Niceto Alcalá Zamora que havien estat amagats durant 70 anys al terrat de la casa del que va ser alcalde de Priego de Córdoba, que les havia rebut del també cordovès primer president de la República. Aquest dimarts s’han pogut veure per primera vegada restaurats, després que la seva existència sortís a la llum entre el 2007 i el 2009. La característica més destacada, a part del seu origen, és la inclusió d’escenes amb so directe, incloent discursos de Niceto Alcalá Zamora o de Victoria Kent a la seva presa de possessió com a directora general de Presons o les celebracions al carrer.

Les pel·lícules procedeixen de la Casa Museu Niceto Alcalá-Zamora a Priego de Córdoba, on van arribar després que la família de Francisco Adame, alcalde de la localitat cordovesa durant la II República i que les va rebre com a regal del president, les mantingués amagades a casa seva durant més de 70 anys.

Les filmacions van ser realitzades per Fox Movietone, una de les grans productores nord-americanes de l’època, que el 1931 havia desplaçat a Espanya diversos camions per al registre sonor en exteriors. Aleshores, només aquesta productora dominava aquesta tecnologia ja que, fins aquell moment, el so es recreava en estudi, o es gravava de manera separada.

Tres pel·lícules

La família recordava l’existència d’aquestes pel·lícules però només una d’aquestes va ser trobada amagada en un zulo, rere un moble, fa ja 15 anys, i les restants van ser descobertes només durant la demolició de l’edifici. Una primera pel·lícula de tres minuts recull escenes amb so com l’enterrament de Blasco Ibáñez o intervencions d’Alcalá Zamora en visites a Sant Sebastià i Xauen.

La més extensa, ‘El amanecer de una nueva era en España, 1931’, té una durada de 22 minuts, recull amb so actes públics en els quals apareixen personatges com Largo Caballero, Miguel de Unamuno, Indalecio Prieto o Salvador de Madariaga. Un tercer film amb la mateixa procedència, en aquest cas mut i de producció espanyola, recull la presa de possessió d’Alcalá Zamora com a president de la República.

La recuperació

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, i el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, van presidir ahir l’acte de presentació dels films digitalitzats i restaurats pel Centre de Conservació i Recuperació de Filmoteca Espanyola. Durant l’acte, es va projectar un noticiari sonor gravat l’abril de 1931.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va assegurar que la memòria és un encreuament de camins, en el qual conflueix la voluntat de les famílies de custodiar objectes que enclouen la memòria individual i col·lectiva, i la responsabilitat de les institucions d’ajudar a la seva preservació, difusió i coneixement públic. «Aquest ha sigut, és i serà el sentit de la memòria democràtica, que és un repte col·lectiu. Un repte que tenim tots com a societat. I és l’objectiu de les polítiques que estem portant a terme des del Govern, amb iniciatives com la que avui celebrem».

Per la seva part, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, va destacar que l’acte «honra la memòria de tot un país i especialment d’una família que ho va arriscar tot pel futur col·lectiu». «La memòria col·lectiva de tot un país es construeix també amb gestos així», va assegurar.