Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO

Avui toca parlar de sexe, família

  • El divulgador científic Álvaro Fernández publica un manual per desmuntar mites i evitar que l’educació sexual continuï sent una assignatura pendent a moltes llars

Avui toca parlar de sexe, família

E.P.

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«¿Com poden fer pipí les dones amb un tampó posat?». No som en un programa de càmera oculta. És una de les preguntes reals que fa temps li van fer a les xarxes a Álvaro Fernández, farmacèutic i divulgador científic (@farmaceuticofernandez). El dubte plantejat –per part d’una persona jove, que desconeixia una cosa tan bàsica com la diferència entre la uretra i la vagina– no és un cas aïllat i denota que l’educació sexual continua sent una assignatura pendent a Espanya el 2022. Avui, al Club de Criança i Educació d’El Periódico toca parlar de sexe. I ho fem de la mà de ‘Nadie nace sabiendo, manual de sexualidad para jóvenes y no tan jóvenes’, que acaba de publicar Álvaro Fernández sota el segell editorial Plan B.

Fernández, sorià de 34 anys, ja ha deixat d’espantar-se per la ignorància que destil·len moltes de les preguntes que rep a les xarxes. I també al taulell de la farmàcia on treballa a Alcalá de Henares (Madrid). Simplement, les contesta recorrent a la ciència i desitja que algun dia tot aquest tipus de dubtes «passin a la història». 

«Oferir educació sexual als més joves no accelera que tinguin relacions sexuals. El coneixement mai és el problema»

Álvaro Fernández, farmacèutic i divulgador

«La informació i el coneixement és la millor arma que existeix per afrontar qualsevol situació en la vida», afirma el divulgador, que aposta per rebre una educació sexual adaptada a cada persona, en funció de la seva edat. L’objectiu és tenir en el futur –o en el present– una sana vida sexual. I comença deixant clar que, més enllà dels genitals, qualsevol part del cos pot ser sexual. «El cervell podria considerar-se l’òrgan més sexual de tots, perquè és responsable de com reaccionis a l’excitació i al sexe. I què es pot dir de la pell», afirma. «Oferir educació sexual als més joves no accelera que tinguin relacions sexuals. El coneixement mai és el problema», diu.

Després de descriure l’aparell reproductor femení (trompes de Fal·lopi, ovaris, úter, vagina i vulva) i el masculí (testicles, vies espermàtiques, glàndules annexes i penis), ‘Nadie nace sabiendo’ desmunta uns quants mites respecte a la primera vegada que una persona té relacions sexuals amb penetració. «No és ni com ens ho han explicat a Disney ni com una pel·lícula porno», afirma l’autor, que recorda dos falsos mites: en la primera vegada no hi pot haver embaràs i sempre hi ha un orgasme. Fals.

Respecte a la regla, el manual recorda com el 30% de les dones experimenten menstruació dolorosa (dismenorrea) i desmunta altres falsos mites. El primer, que és impossible quedar-se embarassada. La probabilitat és més baixa, cert. Però el moment exacte de l’ovulació no se sap amb exactitud i, a més, els espermatozoides poden viure fins a cinc dies a l’interior del cos d’una dona. «Amb la regla –recorda el divulgador– pots fer esport, et pots banyar a la piscina i pots tenir relacions sexuals». Moltes dones pateixen la síndrome premenstrual, que pot produir certes alteracions a nivell emocional, però no tots els canvis d’humor estan relacionats amb la regla. A més, en els homes passa el mateix quan es produeixen alteracions de la testosterona. La diferència és que a ells ningú els diu «¿què et passa? ¿Ja estàs amb la regla?».

Inundat d’humor, el llibre de Fernández es posa molt seriós quan parla de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les malalties de transmissió sexual (ETS). «A l’hora de tenir relacions sexuals, a molta gent només la preocupa l’embaràs i no les ITS i les ETS. És un error», afirma després de recordar, per exemple, que el virus del papil·loma humà es pot prevenir amb una vacuna, que s’haurien de posar no només les nenes (cap als 14 anys) sinó també els nens. El preu, això sí, és elevat.

L’herpes genital, la sífilis, la clamídia i la gonorrea no són cap broma. A Espanya, el nombre d’infeccions anuals no ha parat de créixer des del 2000. El 2016 es van notificar 17.098 casos d’ITS. Un any després, el nombre va ascendir a 23.942.

Notícies relacionades

Respecte a una altra pregunta bàsica que solen fer a Fernández (¿quin és el millor mètode anticonceptiu?), el divulgador afirma que és un pregunta que s’ha de traslladar al ginecòleg, que aconsellarà en funció de cada persona. Recorda que l’únic mètode que redueix el risc de contraure una ITS (ho fa entre un 80% i un 90%) és el preservatiu. Sempre que s’utilitzi de manera adequada, és clar. Segons les dades de Sanitat, l’ús de condons entre gent jove es va reduir d’un 84% el 2002 al 75% el 2018, cosa que ha provocat que les infeccions de transmissió sexual hagin experimentat un increment mitjà anual del 26% des del 2013.

La conclusió és clara, ¿oi, famílies? Hem de parlar de sexe.

Club d’Educació i Criança