Entendre + el Fitnes

Atenció ciclistes: Cuidar el sòl pelvià no és una qüestió exclusivament femenina

  • Un sòl pelvià poc cuidat o fins i tot massa tens pot causar, entre altres molèsties, dolor a la zona genital masculina, disfunció i fins i tot implicacions en la vida sexual així com problemes de fertilitat.

two-cyclists-in-helmets-with-bicycles-full-of-traveler-s-stuff-moving-on-the-country-road-through-rare-green-trees

two-cyclists-in-helmets-with-bicycles-full-of-traveler-s-stuff-moving-on-the-country-road-through-rare-green-trees

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Quan es fa referència al sòl pelvià fàcilment es pensa en dones embarassades. És cert que el treball d’aquesta zona del cos per a les dones és de vital importància per a una bona salut sexual i dels òrgans reproductius, però tot i que no sigui tan conegut, també ho és en el cas dels homes i sobretot dels que practiquen ciclisme o activitats amb impacte.

Un sòl pelvià poc cuidat o fins i tot massa tens pot causar, entre altres molèsties, dolor a la zona genital masculina, disfunció i fins i tot implicacions en la vida sexual així com problemes de fertilitat.

Per evitar aquests inconvenients és important un treball adequat d’aquesta zona del cos i l’autoexploració. «La prevenció és potser més important que el tractament, perquè amb un diagnòstic primerenc es poden evitar moltes de les malalties associades», explica David Sánchez Rienda, fisioterapeuta i osteòpata i codirector de Fisioblanes.

Un dels principals inconvenients que compliquen la detecció primerenca d’un mal estat del sòl pelvià és la falta de conscienciació. «És difícil detectar en fases prèvies aquestes malalties i per això és important treballar la prevenció i divulgació. Partim del fet que en moltes ocasions, l’ego masculí fa que els homes no vulguin reconèixer problemes o dolors a la zona genital. Cal trencar aquest mite i tenir clar que les visites a l’uròleg i les proves són importants», assegura Sánchez Rienda.

Els ciclistes, més propensos

 Malgrat que tots els homes poden veure’s afectats per aquest tipus de malalties, n’hi ha que són especialment propensos. El ciclisme, per exemple és un esport que afecta el benestar d’aquesta zona per la pressió que exerceix el seient de la bicicleta contra el sòl pelvià i els genitals. Aquesta pressió pot arribar a provocar dolors als testicles o el còccix i fins i tot que s’adormi el penis. A més del ciclisme, els esports amb impacte també poden afectar negativament el sòl pelvià.

«L’impacte mal esmorteït en la pràctica d’exercici, com per exemple sortint a córrer o amb exercicis hiperpressius com podrien ser abdominals mal executats poden causar disfuncions al sòl pelvià masculí», assegura Sánchez Rienda. Per evitar aquestes malalties, és important buscar la forma de limitar la pressió a la zona que és el que acaba provocant el dolor i la incontinència.

«En el cas dels ciclistes, és important tenir un bon ajust de la bicicleta i el cos, aquest equilibri és crucial. Tot i així, si es produeix dolor, malgrat estar ben alineada, és important acudir a un especialista perquè ens ajudi amb el tractament», assegura l’expert en sòl pelvià.

Exercicis i teràpia

Notícies relacionades

El tractament molt probablement impliqui una sèrie de teràpies manuals i exercicis, que seran diferents dels que es recomanen a les dones perquè el seu sòl pelvià tendeix a ser més rígid. Així, un sòl pelvià debilitat, per factors com l’edat o l’exercici físic sense control, pot rehabilitar-se parcialment o completament, però per poder fer els exercicis serà necessari abans aprendre a detectar aquesta musculatura.

El sòl pelvià masculí se situa a la part inferior de la pelvis, i actua com a base de l’espai en el qual es troben les vísceres i comprèn des de l’os púbic fins al còccix. Quan hi ha dolor a la zona, una de les coses que es pot fer és situar-se en una posició a la gatzoneta per alleujar la pressió i que rebaixi el dolor. Tot i així, cada cas és diferent i resulta de vital importància consultar un expert per determinar el problema exacte de cada pacient i poder tractar-lo de la forma més efectiva possible.

Club de Fitnes de EL PERIÓDICO