Entendre-hi + amb la ciència Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿Fa falta una tercera dosi de vacuna de la Covid?

Una tercera dosi generalitzada de vacuna de la Covid no és bona idea. La seva eficàcia no està demostrada, i augmentaria la desigualtat global en la immunització, facilitant l’emergència de variants perilloses. Els experts discrepen fins i tot sobre si és oportuna en col·lectius vulnerables

¿Fa falta una tercera dosi de vacuna de la Covid?
3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

La idea de posar una dosi addicional de la vacuna de la Covid cobra cos a mesura que el temps passa i la pandèmia no s’acaba (tot i que pressiona menys a Europa). Mentre Espanya opta per proporcionar-la a col·lectius concrets (immunodeprimits i gent gran), altres països com els Estats Units i Israel han apostat per una tercera dosi generalitzada. 

¿És ètica?

Tornar a injectar a adults sans, mentre malalts, gent gran i sanitaris del Sud global segueixen sense protecció és contrari a tot criteri ètic, segons els experts consultats. Els països rics es van comprometre a finançar el programa Covax de l’OMS per arribar al 20% d’immunització a tots els països. Aquest objectiu queda molt lluny. Hi ha una desena de països a l’Àfrica i Àsia on el nivell no arriba ni al 0,5%. «Hi ha hagut un nacionalisme immunitari: «nosaltres primer». Els països [rics] han negociat amb les farmacèutiques i han fet provisió de vacunes. Els mecanismes de governança en salut global no tenen el poder de donar ordres als països», constata Clara Marín, metge resident de l’Hospital Clínic de Barcelona i coautora d’un informe sobre la tercera dosi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La gran quantitat de vacunes encarregades i la capacitat d’adquirir-ne encara més treu incentius a les farmacèutiques per vendre-les a preu assequible en països en desenvolupament, segons Marín. «Hi ha aquest orgull de com de bé que ha funcionat la vacunació aquí. No està malament, però s’hauria de donar més veu a la salut global», afirma. 

¿Ajuda a controlar la pandèmia?

Augmentar encara més la desigualtat en la immunització no convindria a ningú. El trànsit global no tornarà a la normalitat mentre existeixi el risc d’importar casos de països menys immunitzats. A més, el virus hi acampa al seu aire. Com més temps duri aquesta situació, més oportunitats té el virus per evolucionar. En aquest procés, podria trobar mutacions casuals que generin variants que s’escapin de la protecció de les vacunes. «La variant delta és un exemple del que podria tornar a passar», afirma Carmen Cámara, secretària de la Societat Espanyola d’Immunologia. Aquesta variant va sorgir quan el virus creixia a l’Índia. No és més letal que les anteriors, però sí més contagiosa. La mutacions més exitoses no solen ser les més agressives (un virus que mata tot el món s’extingiria ràpidament) sinó les que es difonen millor. «Una variant més infecciosa, tot i que no sigui més letal, igualment contagiarà més persones i llavors en matarà més», alerta Cámara. 

¿Augmenta la protecció individual?

Amb el temps, les vacunes protegeixen menys del contagi i de la malaltia lleu, però continuen protegint de la greu, que comporta l’hospitalització o la mort. Això suggereix l’evidència en aquest moment. «La protecció davant la transmissió i la malaltia lleu disminueix, però no desapareix», puntualitza Marín. «Aquestes vacunes protegeixen amb una alta efectivitat de la malaltia severa, en totes les franges d’edat», assegura Cámara. Els fabricants diuen que la tercera dosi augmenta la quantitat d’anticossos. «No obstant, el sistema immune és molt més que els anticossos. No hi ha estudi que demostri que augmenten la protecció», observa Cámara. 

¿A qui és raonable posar-la?

En alguns casos, les primeres dosis de vacunes assorteixen efectes insuficients. En aquests casos, la tercera dosi no és addicional, sinó que forma part de la pauta necessària per arribar a la immunització. Aquest és el cas de les persones immunodeprimides, per exemple, els trasplantats o alguns pacients oncològics. El conjunt d’aquests pacients formen part de l’anomenat ‘grup 7’, per al qual Espanya garanteix la tercera dosi, a més de diversos grups de persones grans. Amós García Rojas, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, comparteix aquest criteri. No obstant, Cámara creu que no hi ha evidència per a una revacunació a tot el grup 7, i que caldria esperar més estudis per comprovar quantes d’aquestes persones realment no estan prou immunitzades. Aquesta experta tampoc veu evidència que la senescència del sistema immune en persones grans en justifiqui la reimmunització. 


Apunta’t al Club de Ciència de EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

En el club de ciència de EL PERIÓDICO ens interessa el coneixement que ajuda a entendre el món. Ens fascina la investigació que millora la vida quotidiana, la societat i el medi ambient. Proposa temes a investigar sobre l’actualitat científica i medi ambiental. Comparteix històries, informació i opinions. És molt fàcil unir-se al club: registra’t i escriu-nos. Entre tots, explorarem els grans reptes dels nostres dies, des de la mirada de la ciència.

Llegeix aquí els articles publicats.