En comunitat

La família d’una víctima critica el procedir de ‘Crims’

Neguen que el programa compti amb la seva «complicitat» per tractar els detalls de la mort d’Esperança Comas, assassinada el 1990

ialvarez52010298 teletodo programa crims200131190620

ialvarez52010298 teletodo programa crims200131190620

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Esperança Comas va desaparèixer el 4 de febrer de 1990 i el seu cadàver va aparèixer pocs mesos després a la incineradora de Campdorà. La ferida que l’autor d’aquest homicidi va provocar en la seva família s’ha reobert tres dècades després. «Vam veure un anunci de ‘Crims’ (Catalunya Ràdio) i ens va molestar molt que no es posessin en contacte amb nosaltres. No compta amb la nostra complicitat com ells asseguren», explica a EL PERIÓDICO un portaveu de la família Comas Cuní.

Els familiars de Comas han enviat una carta a aquest diari lamentant que la direcció del programa no hagi tingut en compte la seva opinió abans de preparar el programa. La mateixa carta va ser enviada a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Insisteixen que ningú havia sol·licitat la seva «complicitat en la difusió de detalls» d’aquell crim abans d’anunciar l’episodi. «Si ens ho haguessin sol·licitat, la nostra resposta hauria sigut rotundament negativa», afegeixen.

Explica un dels portaveus a l’altre costat del telèfon que se’n van assabentar de casualitat. Va ser un dels nebots de la víctima qui va descobrir que la seva difunta tia seria una de les tristes protagonistes de la quarta temporada de ‘Crims’. Va enviar una captura de la nota de premsa i la va compartir en el grup de Whatsapp de la família. Tristesa i indignació. «No volem que s’emeti cap tipus de contingut sensacionalista relacionat amb la violència que va colpejar la nostra família. Volem que es respecti la intimitat de la nostra memòria familiar. No volem patir una revictimització», escriuen a la seva carta.

Fonts del programa dirigit per Carles Porta expliquen a EL PERIÓDICO que lamenten el malestar que està causant la nota de premsa en la qual apareixia el nom d’Esperança Comas, però també remarquen que aquesta història està en fase de preproducció. En altres paraules, no s’ha gravat res i no és segur que es realitzi. L’error, en tot cas, seria haver avançat aquesta història sense tenir-ho tot lligat. Les mateixes fonts expliquen que aquest episodi podria estar més centrat en la figura del presumpte autor del crim, J. R., ja que va complir condemna –va passar de 28 a 15 anys quan es va estimar un recurs de la defensa i es van rebaixar els càrrecs d’assassinat a homicidi– i al sortir va reincidir en dues ocasions. Les seves altres dues víctimes, assaltades sexualment, són vives i estan en converses amb elles. Amb tot, insisteixen, aquest episodi «només està sobre la taula». Com la resta de temes que l’equip de ‘Crims’ prepara en paral·lel.

Notícies relacionades

La productora d’aquest programa de ‘true crime’ (crims reals) ja s’ha posat en contacte amb la família i lamenta el to de la carta, en la qual acusen l’espai radiofònic (amb versió televisiva a TV-3) d’«alimentar la morbositat dels espectadors centrant la seva mirada en la violència sagnant». «Portem 118 programes i mai hem rebut una queixa com aquesta», asseguren els seus responsables. 

Un portaveu de la família Comas Cuní explica a aquest diari que descarten emprendre accions legals. Saben que la hipotètica emissió del programa en cap cas seria una acció denunciable.