Entendre-hi + amb la ciència

¿Comprometen els talibans l’erradicació de la poliomielitis?

La pòlio endèmica perviu només a l’Afganistan i el Pakistan. La seva erradicació, considerada imminent, està en dubte per lessuspicàcies dels talibans sobre les vacunes. Ara els seus portaveus prometen col·laboració, però l’erradicació depèn de molts factors: la llibertat de les dones vacunadores, l’ajuda internacional, les condicions dels refugiats i que no hi hagi Guerra Civil.

Un treballador de sanitat dóna la vacuna de la pòlio a una nena a Chaman (Pakistan).

Un treballador de sanitat dóna la vacuna de la pòlio a una nena a Chaman (Pakistan). / MATIULLAH ACHAKZAI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El 2020, el món celebrava l’erradicació de la pòlio de l’Àfrica i anunciava la seva imminent eliminació, quan s’esborrés del Pakistan i l’Afganistan, els últims països on continua endèmica. Un any després, el desastre afganès podria desbaratar aquests plans. 

El 17 d’agost, el comandament talibà va instar els sanitaris a tornar a la feina. El 30 d’agost, l’OMS va aconseguir entregar un primer lot de medicaments per avió a l’aeroport de Kabul. Alhora, la gairebé totalitat dels centres de salut Sehatmandi (una xarxa impulsada per la cooperació internacional) han tancat i han deixat milions de persones sense assistència, segons l’OMS.

¿Quina és la situació global de la pòlio?

La poliomielitis es transmet per aigua contaminada, afecta especialment la infància i pot portar a la paràlisi. No hi ha cura, però sí que hi ha vacuna. Gràcies al vaccí, els casos s’han reduït en un 99,9% des de 1988. En zones de l’Àfrica amb baixos nivells d’immunització, es donen casos causats per mutacions del virus contingut a la vacuna. Si l’erradicació no passa ja, 200.000 persones més podrien emmalaltir en deu anys. A l’Afganistan, la pòlio ha ressorgit en els últims anys per la guerra, la pandèmia i les suspicàcies dels talibans.

¿Quina és l’actitud dels talibans?

El 2019, els talibans van prohibir les vacunes de la pòlio durant uns mesos als territoris que controlaven. Això va exposar milions de nens a la infecció, segons l’Unicef. «En l’època anterior dels talibans hi havia un rebuig de tot el que venia del món occidental, envoltat de tota classe de mites», recorda Blanca Carazo, responsable de programes internacionals d’Unicef Espanya. Als talibans s’han atribuït fins i tot atemptats contra vacunadors.

No obstant, Hamid Jafari, director del programa de l’OMS per a l’erradicació de la pòlio a la zona que inclou l’Afganistan, treu ferro a l’assumpte. «Els talibans no han sigut mai antivacunes. Les prohibicions d’accés a les àrees que controlaven era una prohibició a la vacunació casa per casa, per raons de seguretat, no una oposició a l’erradicació. Confiem en el seu suport», afirma. «Els programes de vacunació impliquen que treballadors externs vagin de porta a porta i omplin registres. Grups com els talibans temen que siguin una cobertura per obtenir intel·ligència», afirma Johnathan Kennedy, investigador en salut global de la Universitat Queen Mary de Londres.

En efecte, una falsa campanya de vacunació va ser utilitzada per trobar Ossama bin Laden al Pakistan. Segons Kennedy, molt dependrà de la imatge que els talibans vulguin projectar. «Permetre la vacunació és una manera de fer amics, obstaculitzar-la és per enfurismar [la comunitat internacional]», observa. Jafari afirma que les campanyes programades dins del 2021 estan planificades per ser porta per porta.  

¿Què més podria comprometre l’erradicació?

• Discriminació de les dones. «La nostra xarxa de treballadors comunitaris està formada en gran part per dones que fan xerrades a les mares, van casa per casa, etcètera», explica Carazo. La discriminació que els talibans exerceixen contra les dones podria comprometre la campanya. «Estem treballant entre bambolines per assegurar la continuïtat de les activitats d’erradicació de tal manera que no amenaci la seguretat dels treballadors», afirma Jafari.

• Refugiats sense protecció. Abandonar els afganesos que fugin del seu país podria facilitar rebrots. «Les vacunes són una manera d’evitar la transmissió. L’aigua neta i la higiene són l’altra. Si milions de persones es concentren en camps sense mesures sanitàries, podria ser un desastre», alerta Kennedy. «Cal fer esforços per assegurar que els nens migrants siguin vacunats», coincideix Jafari, que diu que estan treballant amb els principals països receptors, el Pakistan i l’Iran. 

Notícies relacionades

• Falta d’ajuda internacional. «El programa no pot funcionar si col·lapsa la infraestructura sanitària bàsica. Treballem perquè els donants continuïn proporcionant una ajuda humanitària molt necessària», afirma Jafari. La inversió de la mateixa OMS serà determinant: una investigació recent va detectar retallades al finançament de l’erradicació de la pòlio. 

• Una guerra civil. Les fonts consultades coincideixen que un conflicte armat entre els talibans i els seus opositors (com els de la vall del Panjshir) comprometria greument els programes de vacunació.