Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Pantalons Annie Hall, la tornada a l’oficina que sigui amb estil

Us expliquem la millor manera de combinar aquest ‘look’ atemporal

Des que Kendall Jenner se’ls va calçar a l’abril una legió d’‘insiders’ han copiat l’uniforme androgin, llibertari i tot terreny que ja van posar de moda Diane Keaton i, abans, Katharine Hepburn

Pantalons Annie Hall, la tornada a l’oficina que sigui amb estil

EL PERIÓDICO

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de més d’un any amb xandall per a tot i de vestir de cintura cap amunt en les reunions de teletreball, els pantalons de cintura alta, pinces i camals amples, l’estil ‘Annie Hall’, coneguts també com els pantalons de pare o masculins, estan a punt d’acabar amb el regnat dels pantalons de tub, ja malmesos per altres opcions amb més ‘punch’ entre les clientes, com els ‘mom jeans’ (el tall típic dels 90) o els models ‘paper bag’ (amples i amb cintura frunzida).

La culpable, com en altres ocasions, una de les germanes petites del clan Kardashian, Kendall Jenner, prescriptora habitual de les tendències ‘around the world’. Doncs bé, a finals del mes d’abril passat la model va destacar una foto en el seu Instagram que ni era una portada seva al ‘Vogue’ ni una foto en biquini, amb ciclistes o top minúscul. En lloc d’això vestia un parell de pantalons de cotó beix ajustats a la cintura amb un cinturó negre, amples al maluc i de cama generosa, combinats amb una brusa gran i àmplia. Tot un tribut a la Diane Keaton d’‘Annie Hall’ (1977) i a la Katharine Hepburn d’‘Historias de Filadelfia’ (1940) en realitat pertanyent a la col·lecció primavera-estiu de la firma The Row, de les germanes Ashley i Mary-Kate Olsen. Que pocs dies després la ‘top’ britànica Rosie Huntington-Whiteley decidís calcar l’‘outfit’ per a una ‘reentré’ amb estilàs, però amb un bolso d’Hermès de la seva collita, va ser només l’inici d’una gran amistat entre aquesta encertada i llegendària combinació de ‘looks’ polits, còmodes i guanyadors per tornar a la feina sense desinflar-se que han continuat replicant una llarga llista d’‘insiders’, famoses com la guitarrista Danielle Haim o l’actriu Jennifer Lawrence i fins i tot ‘royals’ com la duquessa de Cambridge, que també va vestir els pantalons cremosos per assistir a la inauguració d’un hospital a Escòcia.

Tanta fortuna ha fet aquest conjunt ideal per a la tornada presencial a l’oficina que diferents firmes –algunes tan populars com Zara– s’han afanat a clonar de diferents formes i a millor preu que els 940 euros que costen els pantalons model ‘Igor’ de The Row que tant s’assemblen als que portava la protagonista del film de Woody Allen.

Comoditat i gènere neutre

Els pantalons Annie Hall o «de pare» –terme de cerca a Zara– transmeten sensatesa i una mica de nostàlgia. Tenen un pedigrí il·lustre en la moda andrògina (connecten directament Hepburn i Keaton amb el Richard Gere vestit d’Armani a ‘American Gigolo’) i són els companys perfectes d’un cinturó de cuir fosc que es vengui a qualsevol gran magatzem. És la peça tot terreny que uneix la comoditat que hem incorporat als nostres armaris des de fa més d’un any i el desig de tornar a la vida real, la d’abans de la pandèmia. I a més traspuen llibertat, independència i neutralitat en el gènere, un plus en les tendències contemporànies però que va significar tota una revolució per a les seves primeres prescriptores.

En el cas de Katharine Hepburn, la llegenda explica que es va atrevir a portar la peça 100% masculina i amb pinces superlatives quan encara només la podien vestir homes. L’estimació de l’actriu per aquests pantalons va portar la cap de vestuari de RKO Pictures a amagar-se’ls, i en protesta la de ‘Quina fera de nena!’ no va tenir millor idea que recórrer els estudis en roba interior fins que els hi tornessin. Ho va aconseguir, i això que encara faltava per a 1939, l’any en què una dona en pantalons va aparèixer per primera vegada en una revista de moda. Les dones que llavors gosaven vestir amb pantalons podien acabar detingudes per «disfressar-se d’homes», llevat que fossin actrius avançades al seu temps com Greta Garbo o Marlene Dietrich.

Notícies relacionades

La peça revolucionària en la moda femenina va tenir el seu ‘revival’ a finals dels 70 gràcies al personatge interpretat per Diane Keaton a la pel·lícula homònima de Woody Allen (ella va guanyar l’Oscar com a Millor Actriu i la pel·lícula va ser la més taquillera del 77). Segons va relatar ella mateixa en les seves memòries ‘Then Again’ (2011), el cineasta li va dir: «Mou-te com una persona real. No li donis gaire importància als diàlegs i porta posat el que vulguis». I ella, en contra de l’opinió de la cap de vestuari de la pel·lícula, Ruth Morely, es va posar la roba masculina que triomfava entre les dones del Soho novaiorquès: «Els pantalons, la corbata i l’armilla de l’Annie s’hi inspira directament. Li vaig robar el barret a Aurore Clément, la futura dona de Dean Tavoularis, que va aparèixer al set de ‘El padrí II’», afirma al llibre. Ralph Lauren firmava la major part d’aquell uniforme urbà mític que avui ha tornat amb força.


La combinació perfecta

Però, ¿què fa tan desitjable aquest estil que la mateixa Diane Keaton no ha deixat de lluir des d’aleshores?

Pantalons en tons neutres


Aquesta peça sastrejada ajustada a la cintura i amb pinces és un bàsic que no pot faltar al vostre armari. El caqui és un neutre que podeu combinar amb qualsevol altre color, també el beix.

Camisa blanca


Aquest és un bàsic atemporal i la base per a l’‘outfit’ Annie Hall. Adapteu el vostre tall i estil favorit de camisa blanca amb pantalons sastre i una armilla com el personatge de la pel·lícula. També us podeu atrevir i canviar la camisa llisa per una amb punta o blonda, per donar-li un toc diferent.

Armilla

Tot i que l’Annie la portava en negre, la podeu utilitzar en qualsevol altre to, de tartan o fins i tot estampat com els de Louis Vuitton i Paco Rabanne. Queden bé en totes les estacions de l’any. Per a aquesta tardor causen sensació les de punt i amb acolorits dibuixos puerils. Una bona manera d’actualitzar l’estil ‘Annie Hall’.

Corbata


Ruth Morley, una de les dissenyadores de vestuari reconegudes en la comèdia romàntica i encarregada del vestuari de Keaton a ‘Annie Hall’, va ser l’artífex que el personatge protagonista inclogués una corbata al seu estil. L’accessori també està de tornada gràcies a Dior, que la va beneir a la seva col·lecció tardor-hivern 2020/2021.

Barret

El conjunt guanya punts amb un barret. Us pots decantar per un tipus fedora, com el que porta Keaton a la pel·lícula, o una nova versió com els ‘Bob’ de la marca Celine per a tardor-hivern.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem quin és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.