Entendre-hi + amb la història

Del Lyceum Club al Somdones.cat

Conscients que cal passar a l’acció per canviar les coses, cada vegada més dones s’organitzen per defensar els seus drets. Són hereves del que van començar altres dones fa un segle, per exemple el Lyceum Club de Barcelona.

Del Lyceum Club al Somdones.cat

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Fa uns dies aquest diari es feia ressò de la creació de l’entitat Somdones.cat. La iniciativa és de l’enginyera industrial i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya Anna Pujol, que ha volgut crear una plataforma ‘online’ que serveixi de punt de trobada per a dones professionals i ajudar a reduir la bretxa de gènere que hi ha en àmbits com la ciència, la tecnologia o l’emprenedoria.

Aquest projecte no es pot entendre sense el context de la nova onada de lluita per la reivindicació pels drets i les llibertats de les dones que s’està vivint arreu del món. Però també val la pena situar-lo en un context cronològic més ampli perquè sinó sembla que entitats com aquesta són com illes sorgides al mig del no-res. I és just al contrari. És una baula més d’una llarga cadena.

Abans d'ara a Catalunya ja s’han viscut etapes d’organització i combat contra l’ordre imposat per una societat controlada pels homes. Els dos grans moments van ser la Transició i abans de la Guerra Civil, coincidint amb els anys de la Segona República. Precisament en aquella època van proliferar algunes institucions que perseguien objectius similars als que ara vol assolir Somdones.cat, tot i que llavors es feia especial incís en l’àmbit cultural i de les lletres perque el món científic encara estava monopolitzat pels homes sense que gairebé ningú ho posés en dubte.

Entre aquelles organitzacions es pot citar el cas del Lyceum Club de Barcelona fundat, entre d’altres, per l’escriptora Aurora Bertrana. Era una ferma partidària de la participació femenina en l’àmbit polític però també estava preocupada pel nivell de coneixements que tenien les dones a qui, de manera sistemàtica, s’havia impedit l’accés als estudis de més nivell acadèmic pel simple fet de no ser homes.

Per pal·liar-ho, Bertrana, que s’havia format a Suïssa i havia viatjat per diferents països, volia fundar una universitat popular per a dones. La seva idea, però, no va trobar la bona acollida que ella esperava i es va haver de conformar amb col·laborar a la fundació del Lyceum Club, que malgrat allunyar-se del seu propòsit inicial sí que tenia alguns punts de contacte.

El Lyceum Club va iniciar el seu camí després que un grup de dones publiqués un manifest fundacional al diari ‘La Publicitat’ el 5 de juliol del 1931, on afirmaven voler «contribuir amb totes les nostres forces a treure la dona del poble de la terrible ignorància que l'aclapara». Per aconseguir-ho van començar a organitzar xerrades i cursos de temàtiques que podien ser útils a les dones que per primera vegada a la història votaven i podien ser escollides per a càrrecs públics.

Notícies relacionades

A part de Bertrana, entre les integrants del Lyceum Club hi havia l’escriptora Carme Montoriol, la mestra Maria Baldó, l’esportista Anna Maria Martínez Sagi, la periodista María Luz Morales, la pedagoga Enriqueta Sèculi, la pintora Carme Cortés i moltíssimes altres que rondaven entre els 30 i 40 anys. Elles tenien clar que havia arribat el moment d’ocupar un espai que fins aleshores els havia estat vetat per la simple raó del gènere. Al Lyceum Club van trobar un espai d’acció i de reunió, que va anar guanyant pes cada any que passava, ja no només per les propostes formatives sinó també per les activitats culturals que va desplegar: el 1932 van fundar la seva pròpia editorial, el 1933 van crear una potent secció de teatre, el 1934 van començar a organitzar sessions de cinema i, a partir del gener del 1936, van tenir el seu propi programa setmanal a Ràdio Barcelona.

Quan va esclatar la guerra van reconduir els seus esforços a donar suport al bàndol legítim de la República. Eren conscients que una victòria feixista els arrabassaria el poc espai de poder que havien començat a guanyar el 1931. No s’equivocaven. La dictadura de Franco va suposar un retrocés en els drets de les dones i van haver de passar gairebé quatre dècades d’opressió per tornar a recuperar-los. Ara és el torn de projectes com Somdones.cat per continuar avançant en un camí on no hi ha d’haver més passos enrere.

Espai de trobada de dones

El concepte Lyceum Club va sorgir a Londres el 1904, com un espai de trobada de dones del món de la cultura. Els anys següents van aparèixer entitats amb el mateix nom a Berlín i París i, a partir d’aquí, se’n van fundar moltes a ciutats. Entre elles Madrid el 1926, on va ser molt influent tot i que tenia un to una mica més elitista que el Lyceum de Barcelona.