Gent corrent

Marta Colomer: «Se'ls il·lumina la cara al veure el Camp Nou»

En les seves pauses com a investigadora de la sida per a IrsiCaixa porta nens hospitalitzats de visita virtual al Camp Nou

marta-colomer

marta-colomer / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

¿I si en les seves llargues hores de recuperació, els pacients ingressats en hospitals de tot el món poguessin entrar virtualment a visitar museus o galeries d’art? A Catalunya hi ha sis hospitals on això passa cada setmana. Nens i nenes en tractament oncològic entren al Museu del Barça i al Camp Nou activant ells mateixos el control remot d’un robot que els passeja per les instal·lacions del club. Les fundacions del Barça i d’Éric Abidal han creat aquest projecte, de nom Robot Pol, com a espai d’evasió per a llargues estades a l’hospital. És part del Programa Benestar emocional Pediàtric de la Fundació Barça de la qual Marta Colomer és sòcia i voluntària . Ella acompanya la visita virtual des de Can Ruti, on treballa com a investigadora d’IrsiCaixa.

Porti’ns de visita imaginària a aquesta experiència virtual que condueix a Can Ruti.

Jo la faig els dimecres, cada quinze dies. A les 11 del matí comencem. Pugem dos voluntaris de la Fundació Barça a la setena planta de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona. Allà, a pediatria, hi ha un nen o nena que ens espera. Ho solem fer amb majors de vuit anys, que aprecien millor tota l’experiència. Al Museu del Barça hi ha altres voluntaris amb el robot, Pol. I ens connectem via PC.

¿El nen o la nena comanda la visita?

Sí, ells dirigeixen el robot pel museu i pel Camp Nou i amplien la imatge que volen. Es nota que ja estan acostumats a la tecnologia, perquè ho entenen a la primera.

¿Com reaccionen davant d’aquest viatge tan atractiu per a ells sense moure’s de l’hospital?

S’emocionen moltíssim. Quan el robot surt a fora del museu, se’ls il·lumina la cara al veure el Camp Nou. Per a mi, veure a una criatura tan feliç com els veus a ells amb aquesta simple activitat no té preu. Una activitat tan senzilla els canvia la seva rutina, és una hora de desconnexió en la qual prenen perspectiva de la seva llarga estada a l’hospital. I gràcies a la Fundació Enriqueta Villavecchia també poden viure aquesta experiència pacients domiciliaris.

¿Una vegada al museu, què els atrau més?

Per als nens, l’atractiu principal és la zona de Messi, les seves botes i pilotes d’or són un clàssic, com totes les copes de futbol del Barça. Les nenes s’aturen més a la secció de futbol femení del club. És una pena que no es faci tanta promoció del futbol femení. Estaria bé que es retransmetessin alguns partits.

En l’esport, com en la investigació, el seu àmbit laboral, la visibilitat i la promoció de les dones és una assignatura pendent.

Ja som moltes les investigadores, però a mesura que ascendeixes en l’escala professional, es redueixen les posicions femenines. Passa en el sector de la Ciència i en molts altres sectors. Afortunadament hi ha polítiques per a la igualtat de gènere que, si hi hagués igualtat plena, no caldrien.

Almenys aquest any l’èxit del primer equip de futbol femení del Barça ha tingut el seu temps en els mitjans, mentre que amb el masculí es practica la resiliència.

Sí, com a culer, i filla, neta i besneta de culers, i sòcia han sigut dures aquestes setmanes. A casa els carnets passen d’una generació a l’altra. L’àvia del meu pare, Francesca Vergés, que va néixer a Figueres l’any 1900, va ser una dona amb moltes inquietuds, molt compromesa i avançada al seu temps. Anava a veure els partits del Barça a l’antic camp de les Corts. Com a sòcia, rebo la informació de les activitats de la Fundació Barça i sempre havia volgut fer algun voluntariat, una oportunitat per aportar el meu granet de sorra en benefici dels altres.

Notícies relacionades

Com ara investigant el VIH, com a biòloga, un gra de sorra amb repercussió mundial.

Hem aconseguit adormir el reservori viral, que continua latent. Però penso en llocs on la política, l’economia i la cultura encara van en detriment que disminueixin els contagis.

Temes:

Gent corrent