GENT CORRENT

"Abans de comprar un pis cal conèixer el veïnat"

És un rastrejador immobiliari. La seva missió és trobar el pis que el client vol amb les millors garanties i preu.

zentauroepp47595903 jordi clotet190408190302

zentauroepp47595903 jordi clotet190408190302 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Triar l’espai que serà la pròpia llar pot ser un dels processos més esgotadors i estressants que un afronta en la vida, sobretot per a un urbanita amb vida accelerada. El tema pot acabar en desengany, decepció o, fins i tot, en un greu error que un arrossegui tants anys com sentenciï la seva hipoteca. Perquè la missió sigui més suportable i fructífera, en els últims anys han aflorat perfils professionals ensinistrats només per buscar a la carta i amb final feliç.  Els ‘personal shopper’ immobiliaris són rastrejadors al servei exclusiu del comprador. 

-¿Com es converteix un en assessor personal de compra de vivendes?

-Feia molts anys que era agent immobiliari i, cada vegada més, ajudava persones a trobar el que buscaven, fins que vam veure que seria millor treballar només per al comprador, perquè els seus interessos no són els mateixos que els del venedor.

-¿Una cosa que als Estats Units està normalitzada des de fa molts anys, oi?

-Exacte, i a molts països d’Europa. Aquí qui paga comissió a una agència tradicional és el venedor, així que, lògicament, ningú mira realment pels interessos del que compra. Amb Helena Gallardo fa quatre anys vam fundar Nexitum a Barcelona per cobrir aquesta necessitat de mercat, i vam crear un mètode propi que expliquem en un llibre amb el mateix nom.

-¿Quin tipus de client arriba a vostès?

-De tot tipus i pressupost. Des del perfil jove que busca la primera vivenda al de més de 40 anys que necessita trobar una cosa més gran per a la família. Els compradors venen normalment recomanats pel boca-orella. Els entrevistem per conèixer amb exactitud els seus gustos, necessitats i el que sacrificarien o no. I els assessorem sobre les opcions. A un 30% els diem que les seves opcions no són realistes.

-¿Com comença la caça? Alguns portals anuncien més de 17.000 pisos en venda només a Barcelona...

-Precisament, els professionals com nosaltres podem oferir qualsevol cosa que estigui en venda. Treballem amb agències, amb particulars, amb administradors de finques... Seleccionem les millors opcions perquè no perdin temps. I perquè el client no es trobi sol enmig de molts dubtes o pressions perquè compri.

-¿I trampes?

-No només cal trobar un pis bonic. Tinc al darrere un equip de col·laboradors, arquitectes, advocats... Cal assegurar que la vivenda no amagui sorpreses, que la finca estigui en bon estat i que no arrossegui problemes ni afectacions. És necessari negociar el preu i millors condicions. Ho esbrinem tot abans de fer el pas final.

-¿Tot?

-Sí, és molt important l’activitat que hi hagi a l’edifici o si hi ha veïns conflictius. Cal conèixer el veïnat. Hem arribat a parar operacions de compra al descobrir que un pis contigu era un prostíbul encobert o que a la finca hi havia un pis turístic problemàtic.

-¿Quant de temps costa de mitjana a Barcelona fer realitat els desitjos del que busca?

-Unes nou setmanes. L’important és contractar un ‘personal shopper’ immobiliari de veritat. Ara hi ha moltes immobiliàries que diuen integrar-la en els seus serveis. Però no existeixen els anomenats mitjancers, perquè no es pot treballar per als dos bàndols ni oferir per conveniència pisos que ja gestionen en venda. I un assessor no és un servei elitista, el cost es compensa en la negociació del preu i la hipoteca.

Notícies relacionades

-¿No es desmotiva veient una altra vegada una bogeria de preus? 

-Les vivendes a preu de mercat es venen de seguida i tenen comprador. Les que estan inflades passen mesos fins a cremar-se.