Gent corrent

Ravi Ramoneda: «El ioga i el mantra poden canviar la teva vida i millorar-la»

Fill de ioguis i músic de kirtan, expandeix la consciència amb el so i emociona el quadrat

zentauroepp45350834 ravi ramoneda181009204944

zentauroepp45350834 ravi ramoneda181009204944 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Sentint parlar aquest home, de constitució física menuda però enorme esperit, un arriba a creure’s que la força d’un so pot canviar les coses. I escoltant els seus càntics i mantres, el públic pot viure diferents nivells de terratrèmol interior, des d’una reconfortant pau a una experiència mística; fins i tot el més refractari s’emportaria de regal un plàcid ensopiment. Ravi Ramoneda (Ravi Ram) –barceloní de 36 anys– és músic, iogui de naixement (els seus pares són mestres) i té estudis de medicina tradicional xinesa i osteopatia cranial. Els seus concerts de kirtan seran ingredient clau en el Global Ioga Congress (de Ioga One), que convertirà Barcelona en la meca europea d’aquesta pràctica de divendres a diumenge.   

–Introdueixi els lectors en el kirtan.

–A l’Índia significa cantar la veritat, és un cant devocional de mantres que acosta a la divinitat i ajuda la ment a alliberar-se.

–¿S’ha de ser un il·luminat per cantar? ¿Un neòfit pot disfrutar-ho?

–Jo no soc un erudit, només un enamorat d’això, i beneficiar-se del kirtan ioga està a l’abast de qualsevol. El cant té una intenció de comunicar amb emoció. I les emocions són com l’aigua, per molt estructurada que sigui una societat de vegades ens desborden. Amb aquesta pràctica pots cantar alegre, enfadat o trist, totes les emocions són benvingudes i s’han de drenar.

–¿Què aporta al ioga aquesta banda sonora?

–La perla del ioga és el bhakti ioga –una de les seves sis branques–, enfocat a la devoció espiritual. El kirtan és un dels seus elements. En el ioga més físic que es practica a occident afegeix profunditat, un camí per connectar interiorment amb la divinitat de cadascun, que no és més que l’amor.

–¿Encaixa tanta consciència en el ioga més popular que arrasa a Catalunya?

–Aquí ha trobat el seu encaix de la mà de l’esport i la salut, en un context d’una alimentació i un ritme estressant que ens afecten. El ioga connecta cos, ment i emocions, i en qualsevol de les seves versions sempre va molt bé. Canvia i millora la vida. Però crec que encara està en un moment jove en la nostra societat i pot donar-nos molts més beneficis. 

–Sembla que parlem de curació.

–Crec en la preservació de la salut, com la medicina xinesa. L’equilibri emocional és clau.

–¿I com es pot treure més partit al ioga?

–Treballant la meditació i la respiració. Però amb el so del kirtan o una simple vibració com l’ommmm, per exemple, s’afavoreix l’equilibri i l’expansió de la consciència. És més fàcil arribar al teixit de les cèl·lules amb una vibració que un massatge.

–Ha arribat a congregar 800 persones a la basílica de Santa Maria del Pi cantant en sànscrit i les seves melodies abdueixen els ioguis... Però els mantres són mil·lenaris. ¿Es pot ser creatiu?

–Jo vaig estudiar medicina xinesa, però no soc músic de professió, sinó de patologia... ¡si no toco, em trobo malament! (riu). Soc autodidacte amb l’armonium (piano de vent), la guitarra i el hang (percussió) i faig algunes lletres, no mantres. La meva música està vinculada a l’espiritualitat, però també té influències de Sud-amèrica.

–¿Espiritualitat lliure de dogmes?

–I lliure de religions. Hi ha tants camins com persones. L’ésser humà viu d’aigua, menjar i amor. Però tots solem buscar fora l’amor i aquesta pràctica ens ajuda a nodrir-lo interiorment i a aprendre a donar-lo. 

Notícies relacionades

–En el Global Ioga Congress, amb més de 90 professors de tot el món i 230 activitats, ¿quin paper té?

–Un taller de kirtan, un concert de mantres i la col·laboració musical en la classe final que impartiran Jordi Canela i Katya Devi.