GENT CORRENT

Patrick Chinedu Ike: «El meu pare va plorar quan vaig explicar la història del pa amb llet»

Aquest atleta va arribar a Espanya sense recursos i aquest any ha aconseguit la millor marca estatal als 100 metres llisos

zentauroepp44689231 contra180819155201

zentauroepp44689231 contra180819155201

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Unes sabatilles, un texà, tres samarretes de carrer i un altre parell per entrenar. Aquest va ser l’equipatge amb què Patrick Chinedu Ike (Benín City, Nigèria, 1984) va arribar a Espanya l’any 2006. Pensava ser-hi durant un mes i porta ara 12 anys. En aquell moment la seva vida va canviar radicalment: va passar d’haver acabat la carrera d’Economia al seu país a buscar monedes d’un cèntim pel carrer per comprar-se un paquet de galetes que li durés tota la setmana. Aquest any, el velocista ha aconseguit la millor marca espanyola (10,16 s) als 100 metres llisos masculí -compartida amb un altre atleta- segons el rànquing de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme.

-¿Què va passar el 2006?

-M’havien parlat molt bé d’Espanya i, a l’acabar la carrera, vaig venir un mes. Vaig arribar a València, on vaig conèixer i vaig entrenar amb atletes com Rafa Blanquer i Gloria Alozie, que em van cuidar molt. Passat el mes, em va sortir la possibilitat de portar a Nigèria un document per demanar el permís de residència i tornar a Espanya. El document va tardar un mes, dos, tres...fins que el meu visat va caducar, em va fer por tornar i vaig decidir quedar-me.

-I això ho va canviar tot.

–Sí. No tenia menjar, els meus pares em van deixar de parlar durant un any i vaig haver de buscar-me la vida. Vaig aprendre a valorar-ho tot: si ara tinc una mica de diners és perquè per a mi un cèntim eren dos milions.

-¿I com sobrevivia? 

-Anava a casa dels atletes que entrenaven amb mi i els acabava preguntant si tenien una mica de pa. La meva dieta era: al matí, pa amb llet; al migdia, pa amb llet; i a la nit, pa amb llet. El meu objectiu era entrenar i buscar maneres de ser legal. Perquè era il·legal, tenia por i em molestava la situació, ja que vinc d’una família preocupada perquè les coses es facin bé.

-¿Quan va acabar aquesta por?

-En el 2010, quan vaig tenir la meva primera residència. Aquells 4 anys van ser els pitjors, però l’esport em va salvar moltes vegades: quan deia que era esportista, la gent confiava en mi.

-¿I en tot aquell temps no va veure la seva família?

-Vaig estar 6 anys sense veure’ls: vaig tornar a Nigèria el 2012. Quan torna, la gent té el costum de comprar molts regals. ¿Però saps què vaig fer, jo? Vaig portar pa, llet i galetes. El meu pare al principi no en menjava: s’havia adonat d’alguna cosa. Al cap de poca estona em va dir: "Escolta, Patrick, aquestes coses són molt barates com per ser regals". Jo li vaig preguntar: "¿Vols escoltar?". Quan vaig explicar la història del pa amb llet, el meu pare, que és un exmilitar molt recte i dur, va començar a plorar.

-Aquell moment va ser especial.

-Sí, perquè els meus pares em van demanar perdó i em van entendre. Jo els vaig dir que tot el que m’havia passat m’havia fet més fort.

-Parli’m de la seva trajectòria esportiva.

-A Barcelona vaig arribar l’any 2009 molt lesionat, no podia ni caminar. Només hi va haver un entrenador que va voler estar al meu costat: Luís Sevillano, que és com el meu germà gran. Fins al 2012 no vaig començar a competir a primer nivell. Allà vaig trencar la barrera dels 10,30 s i vaig començar a cobrar un fix, ja que fins aleshores el meu sou havia sigut d’uns 150 euros al mes.

-L’any 2012 va estar a punt d’anar a les Olimpíades.

-Sí, vaig aconseguir la marca mínima, però finalment no hi vaig poder anar per problemes burocràtics. Però ara soc molt feliç i em sento lliure com un ocell: l’any passat va néixer la meva filla i al cap de poc temps em van donar la nacionalitat espanyola. I fa dos caps de setmana, després que la meva filla complís un any, vaig poder competir per primera vegada amb la selecció espanyola.

Notícies relacionades

-¿Quins projectes té al cap?

-Pel que fa al terreny personal, centrar-me en la meva família i ajudar joves atletes que estan en la situació en què jo vaig estar i acudeixen a mi: quan els miro, veig el meu passat. Quant al professional, el meu objectiu són les Olimpíades de Tòquio 2020. Després, fins que el cos aguanti.