GENT CORRENT

Delphine Crespo: «Van segellar un abocador sobre la fossa de la meva família»

Després d'aconseguir l'exhumació de dos familiars afusellats el 1936, lluita perquè dos més no caiguin en l'oblit

zentauroepp43078417 barcelona 25 04 2018   contra  delphine  que vive actualment180429175818

zentauroepp43078417 barcelona 25 04 2018 contra delphine que vive actualment180429175818 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Delphine Crespo (Poissy, França, 1973) és neta d'espanyols republicans exiliats a França. El seu avi Julián va morir sense poder exhumar les restes de la seva mare i la seva tia, Petra i Lorenza, malgrat que sabia on eren, i sense ni tan sols conèixer el parador de les despulles del seu germà i el seu cosí, Narciso i Antonio, afusellats el 36, tres dies abans que les dues dones. La memòria de les quatre víctimes i el llegat del seu avi van caure en mans de Delphine l'any 2010, quan la seva tia, després d'anys de silenci i ferida, va decidir parlar.

-¿Què va dir? Fins al 2010, només coneixíem el lloc de la fossa comuna de la mare i la tia del meu avi. Però aquell any em vaig assabentar que la meva tia havia parlat després d'anys sense dir res de res: va dir que li havien explicat que al germà i al cosí del meu avi els havien afusellat els falangistes al barranc de la Bartolina, a Calatayud.

-Allà la seva vida va canviar. De dalt a baix. Em vaig posar en contacte amb l'associació ARICO-Memoria Aragonesa: els vaig comentar la ubicació que havia confessat la meva tia àvia i la data dels afusellaments, que havia conegut a través d'un llibre de l'historiador Nacho Moreno.

-¿Quines van ser les seves primeres accions? El primer que vaig fer va ser informar-me: vaig esbrinar que el 1999 l'alcalde del PP Martín Minguijón va ordenar que se segellés un abocador sobre la fossa de la meva família. Ho va fer a posta per treure’n els ossos, ja que tota la comarca sabia que hi havia una fossa: a les nits fins i tot s'il·luminava el fòsfor dels ossos. Allà va començar el problema de la recerca de despulles, que podrien ser a qualsevol lloc: a l'abocador, al Valle de los Caídos o descompostos a terra.

-Interpreto que ja no es pot exhumar. Es veu que els operaris, al trobar els esquelets, els van ficar en bosses sota les escombraries i ho van segellar. Els experts diuen que és perillós obrir-lo perquè els residus tòxics que desprenen les escombraries, quan es descomponen, fan que hi hagi risc d’explosió. Hi queda poca esperança: el 2012 van passar un georadar per la zona i no van trobar ni un os.

-¿Què va sentir quan va saber allò de l'abocador? (Esbufega) Va ser molt dur: em vaig espantar de la meva pròpia reacció. Però també va ser un punt d'inflexió perquè em va motivar a involucrar-me en l'activisme de memòria històrica. No odio els qui ho van fer: la meva manera de transformar aquesta ràbia ha sigut actuar.

-¿Ha pensat en un memorial? Aquesta és ara la nostra lluita: el PP ens va negar un memorial al barranc, i això em va semblar cruel i poc humà. Posteriorment, quan ARICO va aconseguir fer un memorial al cementiri de Calatayud, ens van tornar a negar que els noms dels afusellats al barranc, que són uns 800, hi apareguessin. 

Notícies relacionades

-¿Què té pensat? De moment no hem aconseguit el memorial per a Narciso i Antonio, però volem continuar fins a aconseguir-ho: jo no penso deixar-ho i m'agradaria ajudar altres víctimes. M'he fet querellant de la querella argentina: independentment del partit que siguis, és un tema de drets humans. M'agradaria que no se'ns considerés una colla de bojos: el genocidi va existir i un país no pot construir la seva democràcia sense fer justícia.

-Sí que van aconseguir, però, exhumar i inhumar dignament Petra i Lorenza. Exacte: els seus casos estaven força documentats i gràcies a ARICO vam aconseguir exhumar-les el novembre del 2016. Ens van entregar les seves restes el desembre del 2017 i els vam inhumar. És una cosa que no es pot explicar: va ser molt respectuós i emocionant; allà hi havia de tot menys odi, com diuen alguns.