Alessandro Scherini: «L'emprenedor italià està atent a Barcelona»

El seu domini tributari és el paracaigudes de qui aterra a Barcelona amb idea d'obrir un negoci. Sobretot, si és italià

zentauroepp39855384 alessandro schierini  contra  contraportada170830173714

zentauroepp39855384 alessandro schierini contra contraportada170830173714 / Mireia Reynal

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Alessandro Scherini pertany a la comunitat estrangera més nombrosa a Barcelona: la d’italians. De pare italià i mare argentina d’origen danès, va néixer a Buenos Aires el 1975, però amb 3 anys es va traslladar amb ells a Itàlia, on va viure fins al 2003. Va venir a Barcelona amb una beca universitària i va conèixer la seva dona, una estudiant franco-argentina també becada a la UAB. Tots dos dedicats al món empresarial. Ell ho fa, concretament, aplanant l’abrupte camí burocràtic del que arriba de fora amb la il·lusió d’obrir negoci aquí. Llengua, cultura i els seus coneixements de finances a Itàlia accentuen la seva ajuda a l’emprenedor que ve d’allà.

 

Barcelona atrau els italians...

Sens dubte. Des que vaig arribar, la comunitat italiana ha crescut molt. Però molts censats al consolat provenen de països extraeuropeus, tenen doble nacionalitat. Al marge d’això, l’italià ha desenvolupat sempre l’esperit emprenedor el 90% del teixit empresarial italià són pimes i Espanya és atractiva per invertir-hi. L’emprenedor italià sempre mira a Espanya i Catalunya i està atent a Barcelona.

 

En el seu últim article a Linkedin parla d’incentius fiscals per a start ups. ¿Aquí facilitem les inversions empresarials?

Segons el rànquing del Banc Mundial, Espanya ocupa la posició 32 en això. Itàlia la 50.

 

¿De qui estem lluny encara?

—Singapur, Nova Zelanda, els països escandinaus, els Estats Units, el Regne Unit o Àustria faciliten més les inversions.

 

¿A Barcelona arriben més italians o italianes a muntar els seus negocis?

En els últims dos anys s’ha notat l’augment d’italianes emprenedores que venen a invertir, però encara són més els italians que ho fan. A Itàlia és igual. Cada vegada hi ha més emprenedores, però l’home segueix predominant en els negocis.

 

¿Com veu l’economia italiana actual?

La inestabilitat política característica del meu país no ajuda en temps de crisi ni la macroeconomia ni la microeconomia. Han sigut la flexibilitat, la creativitat i la capacitat d’aportar solucions innovadores del poble italià les que han situat l’economia italiana en un bon lloc en l’economia mundial, però la incertesa nacional i internacional, com el desenvolupament del brexit, la política econòmica de Trump o el rol sobre els interessos del Banc Central Europeu, crec que auguren alguns anys de creixement moderat.

 

El procés independentista a Catalunya ¿frena qui vol invertir aquí?

Com tot possible canvi, genera por i dubtes. Pot ser que alenteixi alguna presa de decisions, però per ser objectius s’hauria d’avaluar cas per cas. Quan vaig arribar aquí com a estudiant, ni jo ni els meus companys estrangers sabíem que aquí es parlava una altra llengua, i actualment la premsa internacional està plena de notícies sobre el procés independentista.

 

¿I sobre els atemptats? ¿A Itàlia es creu que la presència de la màfia juga un paper en l’absència d’atacs gihadistes? 

No podem saber com depèn això del control policial que ja vigila les organitzacions mafioses, o de la presència de les organitzacions mafioses que controlen determinades zones i que no permeten l’ingrés d’altres criminals.

  ¿Com segueix la informació d’Itàlia?

Llegeixo on line el Corriere della Sera, La Repubblica, Il Sole 24 Ore i La Gazzetta dello Sport.

Notícies relacionades

  ¿Ajudar compatriotes a obrir negocis aquí aporta un valor afegit a la seva feina?

A mi m’apassiona ajudar l’emprenedor a resoldre problemes, en qualsevol punt de desenvolupament del seu projecte. Al despatx [www.aleiva.com] arriben de tot arreu. Si són italians, me n’ocupo jo. M’hi identifico, conec les seves pors. H