LES PLATGES DELS LECTORS

La platja dels ocells

La platja dels ocells  TOTS_MEDIA_2

La platja dels ocells TOTS_MEDIA_2 / PAU MARTÍ MORENO

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
VILADECANS

La platja del Remolar-Filipines forma part del parc natural del delta del Llobregat, un entorn protegit d'aiguamolls, rieres, boscos de pins i dunes habitat per centenars d'espècies d'ocells. La conservació de l'ecosistema explica que s'hagi de caminar almenys 20 minuts des del pàrquing més pròxim fins a ficar els peus cansats al mar. No hi ha dutxes ni socorristes ni lloguer de patins ni xiringuitos que ofereixin una cervesa fresca o un gelat de xocolata. Tot i això, aquesta platja verge i solitària és ideal per córrer per la sorra, jugar a pales o fer nudisme sense molestar a ningú. També s'hi poden comptar avions -n'aterra un cada 82 segons a l'aeroport de Barcelona, que és molt a prop- o observar i escoltar el cant dels ocells, com fan Fernando Gastón pare i Fernando Gastón fill.

Notícies relacionades

Hi vénen com a mínim una vegada al mes, guarnits com a exploradors, amb càmera reflex i teleobjectiu 75-300, uns prismàtics cada un i diverses guies de camp. Hi vénen per disfrutar de la soledat i del silenci, que no és absolut, sinó una melodia natural composta per l'alè del vent, la remor de les onades del mar i el refilar dels ocells. Un silenci viu solament pertorbat per l'estrèpit dels avions, que rugeixen com una tempesta d'estiu a punt de descarregar. Explica Fernando Gastón fill que al cap d'una estona l'orella s'hi acostuma i ja es poden sentir els xiulets vibrants del corriol camanegre i observar-lo, des del mirador de la platja, mentre pon ous a les dunes acordonades.

Fernando Gastón fill, de 13 anys, va venir a aquesta platja per primera vegada amb l'escola. Els professors li van donar fitxes amb dibuixos de diferents espècies d'ocells que havia d'identificar i l'activitat el va enganxar. Després va fer alguns cursos d'ornitologia i el seu pare li va comprar l'equip. Ara és capaç de distingir infinitat d'espècies només sentint-les cantar. Diu que no és cap expert. De moment, només un friqui. Però el Remolar-Filipines se li ha quedat petit. Per això ben aviat pujaran a un d'aquells ocells d'acer rugents i sobrevolaran la platja on es va aficionar a l'ornitologia per anar a Islàndia a veure una espècie de pingüí coneguda com a fraret i a escoltar el cant del xatrac o oreneta de mar, un so semblant a un refilet agut.

PLATJA REMOLAR - FILIPINES VILADECANS Longitud/amplada 560 m / 100 m. Tipus de platja Sorra fina. Natural. Ocupació Baixa. No hi ha serveis en aquesta platja verge. A l’estiu es tanca l’accés al parc natural, i per tant s’ha de deixar el cotxe en un aparcament exterior i caminar uns 20 minuts.