LES PLATGES DELS LECTORS

El marquès i el venedor

El marquès i el venedor

FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
LLORET DE MAR

Sa Boadella és una cala natural que va sobreviure al boom immobiliari. En el seu mar es van fer un petó Penélope Cruz i Matthew McConaughey durant el rodatge de Sáhara. A la sorra i a les roques conviuen diàriament pares amb nens, guiris i locals, gais i heterosexuals, nois i noies amb banyador o sense. Sa Boadella té tot això i dues virtuts més: una història real i un testimoni excepcional. El nonagenari Agustín va començar a venir a aquesta cala verge a mitjans dels anys 60 com a venedor ambulant de refrescos. Els terrenys al voltant de sa Boadella eren del marquès de Roviralta. De vegades la Guàrdia Civil tancava la cala i només deixava passar l'Agustín, que tenia bona relació amb el marquès, tot i que aquells dies preferia no anar-hi perquè gairebé no hi havia clients.

El marquès de Roviralta va fer construir a principis de segle els espectaculars jardins de Santa Clotil-de, en honor a la seva dona, sobre el massís que tanca la cala de sa Boade-lla pel nord. No tenia mal gust. L'estil renaixentista, la frescor de les fonts i la remor del mar embolcallen els seus visitants en un passeig amb vistes a la cala. Molts anys després, cap als 70, l'Agustín va construir amb les seves mans el primer intent de xiringuito. Era un sostre sense parets sota el qual tenia un parell de galledes amb gel i ampolles de cervesa, Coca-Cola i Mirinda. I n'hauria venut a Belinda Cascón, l'administrativa que ens recomana la cala, si ella no hagués descobert sa Boadella tan tard. El bosc era tan frondós i els camins tan remots que, si no sabies que existia, no la podies trobar.

Notícies relacionades

El paisatge ha canviat des d'aleshores. El marquès de Roviralta va donar els terrenys a l'ajuntament, inclosos els jardins de Santa Clotilde, i el bosc que abraça la cala es va aprimar per donar cabuda a una urbanització que no es veu des de la platja. Amb els anys el cobert de l'Agustín es va convertir en el xiringuito actual, que avui és a tocar del camí, encara de terra. El negoci el porten els seus fills i l'Agustín, que hi va treballar fins que va fer els 80, es dedica a l'hort que té a Lloret. De tant en tant, baixa a sa Boadella a sopar. Els clients el reconeixen i el saluden, però a ell, dur d'oïda, li costa seguir una conversa i ben just sent el mar que el va acompanyar durant mig segle a la cala on va conèixer el marquès de Roviralta.

CALA SA BOADELLA LLORET DE MAR Llargada/amplada:  250 m / 40 m. Tipus de platja : Sorra gruixuda-grava fina. Natural. Ocupació :Alta. Té bandera blava i el nudisme és tolerat als extrems de la cala. S'hi accedeix a peu per un camí fàcil.

Digueu-nos quina platja preferiu a entretots.elperiodico.cat