LES PLATGES DELS LECTORS

Els amants de Vilanova

Els amants de Vilanova

JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
VILANOVA I LA GELTRÚ

Toni Villa diu que Vilanova i la Geltrú, el seu poble, té tres amants: el mar, la muntanya i el tren. I la platja dels Capellans, també coneguda com a Sant Gervasi, és el lloc on es reuneixen. Els dies de sol sense vent, el mar de Sant Gervasi és una làmina d'aigua que espurneja com la purpurina. Quan s'aixeca una mica d'aire, les onades són llargues, baixetes i espaiades. Al Toni li agrada nedar i deixar-se bressolar per les onades com quan era petit i el seu pare el portava a agafar musclos. Ara hi va amb el  Yasha, el fill de la seva parella, que té set anys i a qui li encanta la platja de Sant Gervasi perquè hi ha espai per fer piruetes a la sorra i pot córrer al mar sense que l'aigua li arribi al melic. Però el que l'apassiona és que al darrere, travessant la via del tren, hi ha un bosc.

El segon amant de Vilanova, enclavat entre el mar i la serralada litoral, és la muntanya. I encara que el petit i frondós bosc mediterrani de Sant Gervasi no és exactament una muntanya, ho sembla, perquè des del seu interior és pràcticament impossible encertar la seva extensió o la seva ubicació. És una pineda densa, fosca i fresca que atrapa i aïlla. I gairebé mai hi ha ningú. Ni hi havia gent quan el Toni hi anava d'adolescent a córrer ni n'hi ha ara quan juga amb el Yasha a buscar senglars de la seva imaginació. A vegades les branques seques fan soroll i el nen corre espaordit, entre espantat i juganer, per aquest bosc que és un dels tres amants de Vilanova i un dels tres amors del Toni i el Yasha.

Notícies relacionades

Des que el 1881 es va inaugurar la línia de ferrocarril que connecta Vilanova amb Barcelona a través del Garraf, Vilanova té un tercer amant que passa, en hora punta, cada 12 o 13 minuts per Sant Gervasi. La via fèrria es va construir gràcies a la inversió d'un ciutadà de Vilanova, Francesc Gumà, que es va fer ric a Amèrica. Cent anys després, un altre vilanoví, el Toni, pujava al tren que circula per aquesta línia per anar a estudiar a Barcelona. I, sent un marrec, solia enganxar el front a la finestra per contemplar les noies que es dauraven al sol a la platja de Sant Gervasi. El tren de la responsabilitat, el que el portava a la capital, és el que el porta 20 anys després de vacances amb el Yasha, del Poblenou a Vilanova, de la ciutat on viu al poble on va viure, i del mar al mar, perquè el Toni, sense el mar, no sap viure.

PLATJA DELS CAPELLANS VILANOVA I LA GELTRÚ Longitud/amplada:  250 m./ 50 m. Tipus de platja:Sorra fina. Urbana. Ocupació: Alta. Platja amb bandera blava, accés per a persones amb mobilitat reduïda i ideal per a nens. Zona nudista i lloguer de para-sols i hamaques.

Digueu quina platja preferiu a entretots.elperiodico.cat