LES PLATGES DELS LECTORS

Per terra, mar i aire

Per terra, mar i aire_MEDIA_3

Per terra, mar i aire_MEDIA_3 / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
SANT PERE PESCADOR

Hi ha almenys tres platges de Sant Pere Pescador. La de Manel Serrano, funcionari, és la de mitjans dels 90, la que encara no tenia dutxes ni socorristes ni el cel ple d'estels de kitesurfistes. En aquesta platja de dunes gairebé desertes va disfrutar els seus primers 22 estius. D'adolescent, quan el llevant i la tramuntana ho permetien, organitzava campionats de pales amb els seus amics mentre els més petits s'arrebossaven a la sorra com si fossin croquetes. A la nit, al xiringuito hi havia marxa fins després de la una i les holandeses del càmping L'Ànfora es rifaven els xavals del poble. Diversió, i nostàlgia, molta nostàlgia és el que sent aquest home quan parla de la platja del seu poble. L'única pega era, i és, el vent. Quan és intens, el més freqüent, aixeca milions de granets de sorra que es colen a les bosses tancades, perforen orelles i ulls i acaben cruixint entre els queixals al mastegar.

La platja que mastega cada matí Jorge Pacheco, socorrista argentí, no és la d'en Manel. És la platja de l'afluència i del treball vigilant: la dels windsurfistes que envaeixen perillosament la zona de banyistes, la dels discapacitats a qui acompanya a l'aigua o la dels nens sobre dònuts inflables que són arrossegats cap al més profund els dies de tramuntana. La humanitat i el vent de llevant s'ajunten cada migdia a Sant Pere Pescador, puntuals com un rellotge suís, per remoure el mar i no donar treva. Però no tot és feina; cada matí al despuntar el dia Jorge i els seus companys queden per nedar mentre el golf de Roses és un estany d'aigua clara i reposada sense ni un bri de vent.

Notícies relacionades

A Daniela Restrepo, monitora de windsurf, no li interessa el mar reposat de Jorge ni la platja de temps passats d'en Manel. Quan no dóna classes a l'escola Surf City d'Empuriabrava, quan el vent despentina els turistes, quan més sorra aixeca, ella agafa la planxa i es tira a l'aigua. Si el llevant bufa sense pietat, millor, perquè agafa la vela amb força i pot fer xocar l'esquena contra l'aigua mentre solca el golf de Roses amunt i avall. Ensenya windsurf des de l'estiu passat i ara, amb 19 anys, només pensa a seguir-ho fent molt més temps davant de Sant Pere Pescador o on el vent bufi tan fort que faci repicar el mar com repiquen les campanes.

SANT PERE PESCADOR ALT EMPORDÀ Longitud/amplada  6.300 m./ 100 m. Tipus de platja Sorra molt fina. Ocupació Mitjana Platja ideal per a nens. Disposa d'accés per a discapacitats  i una zona nudista, La Cagarra. S'hi poden practicar esports  aquàtics i de vent.

Digui'ns quina és la seva platja favorita a entretots.elperiodico.cat