On Catalunya

PLATGES INFINITES

Platges i passejos per la costa a Tarragona

Està comprovat que veure el mar en l'horitzó dona una sensació de benestar inigualable, més si aquest mar és tan calmo com el de la Costa Daurada

6hortadesantamariacambrils

6hortadesantamariacambrils / José Carlos León Ercilla

3
Es llegeix en minuts
MARÍA TORRES

Només d’arribar, la Costa Daurada deixa veure les seves bondats el viatger: platges de sorra fina i daurada, petites cales rocoses i amagades en un litoral ple de contrastos. La poca profunditat de les seves aigües i el seu aspecte mans fan que el visitant se senti amb ganes per descobrir tot allò que la zona ofereix i que també se senti segur amb la família. L’oferta es resumeix en cuidades platges, amb els serveis necessaris, i en cales naturals que permeten entrar en contacte amb la naturalesa.

Tots els municipis disposen, com a mínim, d’una platja distingida amb la Bandera Blava, així com amb altres guardons i certificacions: l’acreditació mediambiental ISO 14001 de les platges de Calafell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra i Salou; la certificació també mediambiental EMAS de Torredembarra; la distinció d’accessibilitat per a persones amb discapacitat de Creixell, o el reconeixement com a destinació de turisme familiar del Vendrell, Calafell, Salou, Cambrils i Vilaseca, la Pineda Platja, al litoral. 

Destinació familiar

A l’interior, compten amb aquesta acreditació els municipis de les muntanyes de Prades. És en aquest sentit que la Costa Daurada s’ha guanyat la seva reputació com a destí ideal per a les famílies perquè, aprofitant les seves quilomètriques platges banyades pel mediterrani, cada població ha posat en marxa recursos per satisfer la demanda d’adults amb nens fent una selecció de plans que s’ajusten a diferents expectatives. Tant si el que es busca és descansar a la platja com si es vol viure la naturalesa lluny de les aglomeracions, el viatger trobarà solucions a la Costa Daurada.

Algunes de les impressionants platges amb què compta aquest territori són la de La Pineda, de gairebé dos quilòmetres i mig de longitud, que destaca perquè permet practicar surf i submarinisme, en una zona especialment reservada, per submergir-se a explorar el fons marí.

La cala Fonda, també denominada Waikiki, se situa al nord de Tarragona, a Tamarit, i és considerada com una de les 10 millors de la localitat. Es tracta d’un espai natural pràcticament verge, molt bufó, que s’oculta rere una pineda.

De visita obligada són altres importants platges de la zona, com és el cas de Calafell, Salou o Creixell. Es pot destacar que Torredembarra gaudeix del privilegi de posseir una de les platges naturals més boniques de Catalunya, els Muntanyans, que conté dunes semimòbils i llacunes d’aigua salada. 

El clima suau permet fer esports adaptats a totes les edats durant tot l’any. 

No s’ha d’oblidar una visita a l’Hospitalet de l’Infant, que pren el seu nom de l’hospital gòtic que avui és un centre d’informació de visitants. Es tracta d’una àrea que fusiona de manera magistral els paisatges del mar i la muntanya. A disposició del viatger hi ha més de 10 quilòmetres de sorrals en els quals és habitual disfrutar de capvespres de gran bellesa com els de la platja del Torn, i muntanyes amb camins que porten a tradicions profundes, que els locals relaten a l’ombra de figueres, en pobles com Vandellòs, Masboquera o Masriudoms.

Notícies relacionades

Per als aficionats a fer camí però no perdre de vista el mar, la proposta, adequada per a tota la família, és –sortint de Salou– fer una ruta fins al cap de Salou. Es tracta d’un passeig molt accessible per a tothom que permet descobrir diferents àrees d’interès paisatgístic. Són poc més de 5 quilòmetres, des de la zona de Pilons, en ple nucli turístic, fins a Replanells, ja al cap de Salou. La ruta pren el sender que es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans, on es poden veure les restes de l’antic Llatzeret, construït el 1829. En aquest tram, hi ha una impressionant passarel·la sobre el mar amb excel·lents vistes de l’entorn. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la guerra civil. L’últim tram correspon a la impressionant Platja Llarga.

Finalment, cal destacar una experiència difícil de trobar fora de la Costa Daurada, que és fer la ruta dels Paisatges del Vi per conèixer a fons la terra vinícola i gaudir del viatge amb tots els sentits.