On Catalunya

Mesures de seguretat Covid-19

Platges: el protocol demana definir aforaments i controlar multituds

L'ICTE ja ha enviat el document a la Secretaria d'Estat de Turisme i a totes les autonomies

zentauroepp48733502 gav  21 06 2019 barcelona uso de las playas este verano  el 190621163111

zentauroepp48733502 gav 21 06 2019 barcelona uso de las playas este verano el 190621163111 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’esborrany del protocol de platges recomana a les autoritats (ajuntaments, costes, comunitats autònomes) que determinin l’aforament de banyistes i les activitats que podran realitzar, i deixa en mans d’aquests gestors fixar el nombre màxim de persones que podran acudir en grup a les instal·lacions.

Segons explica aquest divendres l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), l’escrit insta les administracions competents que vigilin la capacitat de càrrega de les platges i implementin controls d’accessos, organitzin les entrades i sortides per evitar colls d’ampolla o aglomeracions, i determinin com s’informarà l’usuari que s’ha arribat a la capacitat màxima.

Aquesta tasca «es podrà fer amb cartelleria tradicional, recursos humans o aplicacions tecnològiques que permetin a la gent tenir la informació abans de desplaçar-se fins a la mateixa platja», planteja l’esborrany, que haurà de rebre el vistiplau del Ministeri de Sanitat.

Mesures de prevenció davant el coronavirus

En aquest sentit, preveu que als accessos, o fins i tot abans de l’arribada, s’informi sempre els usuaris de les mesures de prevenció que cal aplicar a la platja, la capacitat estimada i les restriccions o limitacions en els serveis en cas d’haver-n’hi.

La zona d’hamaques i para-sols s’haurà de delimitar amb balises, cintes o altres indicacions, i s’haurà d’establir un control en la seva assignació, a fi que es pugui assegurar que l’equipament ha sigut degudament netejat i desinfectat abans del seu ús.

També s’haurà de disposar d’un pla d’avaluació de riscos per prevenir contagis per la Covid-19, que haurà de contemplar com s’assegura que els usuaris en primera línia de platja guardin la distància de seguretat respecte als usuaris que siguin a la vora passejant o entrant a disfrutar d’un bany.

Respecte a les àrees de joc infantils, esportives i altres zones d’esbarjo que no siguin objecte de serveis comercials sinó responsabilitat directa de l’ens gestor, «seran habilitades en funció de les disposicions generals que emetin les autoritats competents, i sempre complint amb les mesures de seguretat sanitàries».

Amb relació a l’accessibilitat, les platges hauran d’informar si es presta el servei de bany assistit i, en aquest cas, «es realitzarà sempre que es compti amb els equips de protecció individual (EPI) necessaris o amb els mitjans mecànics que permetin la protecció del personal que el presta».

Disseny per evitar riscos

Aquest pla de contingència, que serà implementat en accessos, arenals, lavabos, vestidors i taquilles, punts d’aigua potable, papereres, casetes de socorrisme i altres zones comunes, serà dissenyat pel comitè per a la gestió del risc que hauran de constituir les autoritats competents en la gestió de la platja, siguin ajuntaments, costes o comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Així mateix, el protocol destaca altres mesures, com la planificació de tasques i processos de treball perquè es garanteixi la distància de seguretat establerta per les autoritats sanitàries; la disposició dels llocs de treball, i l’organització d’usuaris i treballadors, explica Efe.

El document, editat per l’ICTE, ja ha sigut enviat a la Secretaria d’Estat de Turisme i a totes les comunitats autònomes, com a pas previ a la seva validació per Sanitat. 

Temes:

Platges Turisme