CRISI ECONÒMICA

Prop de 330.000 autònoms i persones en erto reben l’ajuda directa de la Generalitat aquest trimestre

Treball, Afers Socials i Famílies destina 468 milions d’euros al pla de recolzament dirigit a aquests col·lectius per pal·liar l’impacte laboral, econòmic i social de la pandèmia

Prop de 330.000 autònoms i persones en erto reben l’ajuda directa de la Generalitat aquest trimestre
3
Es llegeix en minuts

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha destinat finalment 468,35 milions d’euros al pla d’ajuts del primer trimestre del 2021 per a professionals autònoms afectats econòmicament per la Covid-19 i per a les persones treballadores amb ingressos baixos inclosos en un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) o amb contracte fix discontinu. Els beneficiaris són un total de 329.188 persones i el Govern preveu fer efectiu el pagament de les ajudes abans del pròxim 31 de març.

El registre per als sol·licitants d’aquestes ajudes es va tancar el febrer passat i les dues prestacions s’han treballat, respectivament, amb els agents socials al Consell Català del Treball Autònom i al Consell del Diàleg Social de Catalunya.

En la presentació dels resultats de les ajudes, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va voler remarcar que «l’ajuda a les persones en erto és la més important de complementarietat que s’ha donat a treballadors en aquesta situació a Espanya». «És una aposta per poder arribar al màxim de persones que estan en situació de vulnerabilitat vinculada a la crisi econòmica, social i laboral derivada de la crisi sanitària de la Covid-19», va destacar el conseller.

Ajudes al treball autònom

Un total de 187.392 persones treballadores autònomes rebran l’ajuda de 2.000 euros d’aquest primer trimestre. El Departament destinarà finalment 374,78 milions d’euros a la convocatòria actual per al manteniment de l’activitat de les persones treballadores autònomes afectades per les conseqüències econòmiques de la Covid-19. Això suposa 94,78 milions d’euros més dels previstos inicialment.

A Catalunya hi ha actualment 327.771 treballadors autònoms-persones físiques, per la qual cosa han sol·licitat i rebran la prestació el 57,17% del total.

Aquest és la quarta ajuda extraordinària que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies atorga a les persones autònomes per fer front a les conseqüències de la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia. En el conjunt de les quatre convocatòries, el Govern ha donat resposta a prop de 340.000 sol·licituds i ha destinat més de 666 milions d’euros.

Ajudes per a persones treballadores en erto i amb contracte fix discontinu

Es tracta d’una ajuda extraordinària amb un pagament únic amb l’objectiu de complementar la pèrdua de poder adquisitiu de les persones amb menys ingressos afectades per un erto com a conseqüència de la suspensió total o parcial dels seus contractes de treball, derivada de les mesures preventives i de contenció adoptades per pal·liar la Covid-19.

L’ajuda també es dirigeix a persones amb contracte fix discontinu perceptores de prestació extraordinària. Després de l’anunci inicial, el Govern va decidir ampliar la prestació a aquests treballadors perquè són un col·lectiu també molt afectat per la crisi ja que, habitualment, es dediquen a activitats estacionals i al sector de serveis, tals com cambrers/as, monitors/as d’esquí o socorristes, entre altres exemples.

Un total de 141.796 persones rebran aquesta ajuda, de les quals 134.494 estan incloses en un erto i 7.302 tenen un contracte fix discontinu.

Notícies relacionades

La proposta de l’import que s’ha acordat en el Consell del Diàleg Social de Catalunya és d’un pagament únic d’entre 600 i 900 euros, en funció del temps que la persona treballadora faci que està en erto. En aquest sentit, s’han establert quatre trams:

  • Fins a tres mesos en erto: 600 euros

  • Entre quatre i cinc mesos en erto: 700 euros

  • Entre sis i set mesos en erto: 800 euros

  • Entre vuit i deu mesos en erto: 900 euros

En total, el Departament destinarà a aquesta ajuda 93,57 milions d’euros. Segons les dades del Ministeri de Treball, el mes de febrer va finalitzar a Catalunya amb 190.902 persones treballadores en un erto actiu. Per tant, cobraran aquesta ajuda directa que impulsa el Govern català un 70,45% de les persones que es troben en aquesta situació, a més de 7.302 de fixos discontinus.