ENTREVISTA EN COL·LABORACIÓ DEL BBVA

«Competim amb les grans enginyeries d’abast mundial»

  • IDP és líder a Espanya i Llatinoamèrica en l’ús de la tecnologia BIM per desenvolupar projectes d’enginyeria, arquitectura i medi ambient

  • El seu CEO i fundador, Enric Blasco, explica les claus de la ràpida evolució d’aquesta companyia catalana amb projectes a més de 50 països

«Competim amb les grans enginyeries d’abast mundial»
4
Es llegeix en minuts

-IDP neix com un projecte de quatre joves acabats de titular en enginyeria i en tot just 20 anys s’ha convertit en una companyia amb obres a més de 50 països. ¿Quines han sigut les claus d’aquesta ràpida evolució?

-El punt d’inflexió es produeix el 2011, en plena crisi, quan vam desenvolupar un pla estratègic basat en quatre eixos que ens han permès créixer i evolucionar fins a convertir-nos en una firma capaç de competir amb les grans enginyeries internacionals. L’element fonamental d’aquest pla va ser l’aposta per utilitzar la tecnologia BIM (Building Information Modeling) en un moment en què tothom utilitzava CAD. Vam veure que tenia un potencial enorme per convertir-se en l’eina del futur en el camp de la construcció i en l’elaboració de projectes d’infraestructures i edificis. El temps ha demostrat que la decisió va ser encertada, ja que passem d’una facturació de 2 milions d’euros el 2011 a superar els 11 el 2020.

A IDP també optem per la diversificació, que ens ha portat a ser presents en diversos sectors; la innovació i la digitalització; i la internacionalització, amb presència directa i estable a diversos països llatinoamericans i a realitzar projectes de diversa índole i dimensió.

-¿Quines premisses bàsiques marquen l’enginyeria actual?

-Si parlem del sector privat, que és més del 85% del nostre negoci, en primer lloc hi ha la solvència professional, el coneixement i l’experiència en la tipologia dels projectes que el client vol desenvolupar. En segon, que aquests siguin realitzats mitjançant tecnologia BIM per tal d’assegurar una eficiència i, en tercer terme, el pressupost. Els nostres clients valoren l’excel·lència en l’enginyeria i saben que invertir-hi comporta estalvis molt grans en execució, que és on és el gran cost de la inversió.

Si parlem del sector públic, s’inverteixen els termes: els honoraris són els que envien, comportant projectes inexactes que provoquen desviacions en costos i terminis grans. Confio que amb l’obligació de l’ús del BIM que ens imposa la Unió Europea siguem capaços de corregir aquesta situació com ja s’esdevé als grans països que són referents de modernitat.

-¿I per a la internacionalització? ¿Com han aconseguit expandir-se a tants llocs?

-La nostra estratègia se sustentava en tres línies, començant per una presència física directa en països atractius de Llatinoamèrica. Actualment tenim oficines a Lima i Santiago de Xile. Una segona línia era anar a buscar la competència amb les grans enginyeries mundials, i això s’aterra amb licitacions internacionals finançades per Organitzacions Multilaterals amb seu a Washington o Nova York, i que ens han generat més de 20 contractes en països com el Brasil, Mèxic, el Perú, Bolívia, Nicaragua, Colòmbia, l’Equador, Guyana, Trinitat i Tobago, etcètera.

I una tercera línia era acompanyar els nostres clients, grans multinacionals, en les seves inversions pel món. L’enginyeria BIM és molt preuada pels nostres clients i es deslocalitza bé, cosa que ens ha permès treballar a 21 passis d’Europa, al Marroc, Algèria, la Costa d’Ivori i Níger de l’Àfrica, i a la Xina, l’Índia, Tailàndia, Indonèsia i Qatar.

-¿Amb quins recolzaments han comptat per a aquesta expansió?

-Quan aterres en un país, bé sigui per implantar-te bé sigui per realitzar un projecte, tenir l’oportunitat de comptar amb el BBVA, un banc que t’entén, et coneix, i que t’asseguri el nivell de servei i qualitat és extraordinàriament valuós, i els empresaris que han apostat per internacionalitzar els seus negocis saben com d’important és.

A més, compartir-hi línies estratègiques com el compromís social i ambiental, i l’aposta per la digitalització, facilita molt el treball i l’entesa.

-També desenvolupen projectes mediambientals. ¿La sostenibilitat serà a partir d’ara l’eix central de qualsevol infraestructura? -Des de fa diversos anys vam desenvolupar projectes mediambientals, tant en la gestió i tractament dels residus, com en el cicle integral de l’aigua. De la mateixa manera qualsevol altre projecte ja incorpora la sostenibilitat com un dels vectors essencials en el disseny. Al sector i en la societat en general hi ha consciència, però amb l’esforç de tots hem d’aconseguir que sigui superior aquests pròxims anys, i els fons Next Generation han de ser una oportunitat.

En la nostra companyia hi ha una estratègia ESG ben definida, i en matèria ambiental tenim accions i indicadors de seguiment en el compliment dels ODS definits per les Nacions Unides. La mateixa metodologia BIM per l’eficiència que comporta contribueix de manera directa a l’ODS número 11, a més comptem amb diverses certificacions ambientals.

-¿Els ha afectat la pandèmia? ¿Quines previsions tenen?

Notícies relacionades

-Afortunadament vam tancar un 2020 superant tant els objectius del pressupost com les xifres del 2019; a nivell consolidat hem generat uns ingressos d’11,5 milions d’euros per obtenir un ebitda de 2,3 milions d’euros, i hem començat el 2021 amb una cartera de projectes firmats de 16,4 milions d’euros.

Respecto les previsions, a finals de juliol del mes passat, es va esdevenir un fet rellevant i que formava part de la nostra estratègia, i és l’entrada en l’accionariat de NAZCA Capital, la gestora de fons de capital privat líder al mercat espanyol en sector de les pimes. Gràcies a això, tenim un ambiciós projecte de creixement orgànic i inorgànic per conformar el primer grup de serveis d’enginyeria basats en BIM a Espanya i Portugal, amb presència també a Llatinoamèrica.

Temes:

BBVA