#apoyamoslosODS

Compromís i acció: Cepsa aposta pel desenvolupament sostenible

Cepsa s'afegeix un any més a la campanya #apoyamoslosODS, l'objectiu de la qual és donar a conèixer l'Agenda 2030 i treballar per arribar als 17 objectius de desenvolupament sostenible que recull

Compromiso y acción: Cepsa apuesta por el desarrollo sostenible

Compromiso y acción: Cepsa apuesta por el desarrollo sostenible

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

No deixar ningú enrere. Aquest és l’eix central de l’Agenda 2030 que, ja fa cinc anys, va aprovar l’Assemblea General de les Nacions Unides. Aquest acord, subscrit per unanimitat pels 193 estats participants, entre els quals, Espanya, inclou 17 objectius de desenvolupament sostenible que persegueixen acabar amb la pobresa i la fam, reduir les desigualtats i abordar reptes urgents com el canvi climàtic.

Aconseguir una agenda tan ambiciosa exigeix la participació de tots i combinar l’empenta dels governs i el sector públic, de les empreses, dels inversors i de la societat civil. Per primera vegada, l’ONU reconeix les empreses com un agent fonamental per a la consecució dels seus objectius globals: «L’activitat empresarial, la inversió i la innovació privades són els grans motors de la productivitat, del creixement econòmic inclusiu i de la creació d’ocupació. Exhortem totes les empreses a fer servir la innovació i la seva creativitat, per resoldre els problemes relacionats amb el desenvolupament sostenible», remarcaven des de l’organisme internacional. I Cepsa, companyia energètica global adherida des del 2005 al Pacte Mundial de les Nacions Unides –la iniciativa mundial més gran en sostenibilitat– es va sumar immediatament al repte de treballar per alinear la seva gestió corporativa amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Aquest fet, a més de suposar un compromís amb el progrés social sostenible, ajuda a trobar noves oportunitats de negoci, millora la relació amb els grups d’interès i promou la innovació.

Identificació d’ODS El compromís de Cepsa amb els ODS es va materialitzar, com a primer pas, en la identificació dels seus objectius prioritaris dins de l’Agenda 2030 i la decisió de la companyia de dirigir els seus esforços cap aquells més vinculats amb la seva activitat i amb els seus grups d’interès. El següent pas ha sigut posar fil a l’agulla i traçar les línies estratègiques i accions concretes que s’han posat en marxa per aconseguir les metes vinculades a aquests ODS establerts com a prioritaris:

– Energia sostenible i no contaminant (ODS 7). Per contribuir a aquest objectiu, s’han emprès diferents actuacions per a la millora de l’eficiència de les operacions de la companyia, com la instal·lació de panells solars en estacions de servei; l’acord amb la xarxa Ionity per a la instal·lació de carregadors ultraràpids per a vehicles elèctrics; la instal·lació, juntament amb Redexis, d’estacions de proveïment de GNC (gas natural comprimit) i GNL (gas natural liquat), o projectes d’eficiència en refineries i plantes químiques... A més, per augmentar la quota d’energies renovables en el mix energètic de Cepsa, el 2019 es va posar en marxa el seu primer parc eòlic a Jerez de la Frontera (Cadis), que produeix l’energia equivalent al consum de 20.000 vivendes durant un any i, a més, evitarà l’emissió de 32.000 tones a l’any de CO2.

– Treball decent i creixement econòmic (ODS 8). En l’àmbit de les condicions laborals que Cepsa ofereix als seus professionales, destaca la seva aposta per les mesures de conciliació, com el teletreball, àmpliament utilitzat durant la crisi ocasionada per la Covid-19. Tot això, dins de l’afany per proporcionar ambients de treball segurs, aplicant programes d’empresa saludable (PES) i el desenvolupament del seu sistema de gestió (SIGES). A més, l’energètica promou el desenvolupament local a les zones en les quals és present amb les seves activitats: amb plans de foment de contractació local, proporcionant a les comunitats eines d’ocupabilitat fora del sector energètic, i desenvolupant accions formatives que augmentin la capacitació de les plantilles locals i millorin la qualitat de vida de les comunitats. Així mateix, Cepsa es preocupa per ser un lloc en què la participació i el progrés igualitari de tots els seus professionals, amb independència de la seva condició personal, física o social, sigui una realitat. Per a això, compta amb un programa específic de diversitat i inclusió.

– Indústria, innovació i infraestructura (ODS 9). Mitjançant l’adopció de noves tecnologies digitals (com Max, l’assistent virtual per als professionals de Cepsa) o de la indústria 4.0 (com el projecte Diesel Challenge, orientat a l’augment de l’aprofitament de subproductes, o el programa Real Time Optimization, l’objectiu del qual és incrementar la capacitat productiva i l’eficiència energètica a través de la intel·ligència artificial i els simuladors). Gràcies a això, la companyia aconsegueix ser més eficient en els processos productius i, d’aquesta manera, reduir l’impacte de les seves operacions.

– Producció i consum responsable (ODS 12). 

Cepsa s’esforça per millorar de manera contínua els seus processos productius, promovent la sostenibilitat en el cicle de vida dels seus productes, amb accions com la producció de fenol a partir de benzè de residus forestals. Aquest interès per fomentar la sostenibilitat ha rebut reconeixements, com el certificat de declaració ambiental de producte (EPD), amb què compta la seva línia de negoci de LAB (matèria primera per a la fabricació de detergents biodegradables). També es promou la sostenibilitat de la cadena de subministrament, per mitjà de la realització d’accions formatives per a proveïdors i d’avaluacions del seu acompliment sota indicadors ambientals, socials i de governança. Un altre dels seus afanys és la promoció de la gestió sostenible dels recursos naturals, com mostra la seva adhesió al Pacte per l’Economia Circular i al grup de treball sobre capital natural i energia a Espanya.

– Acció pel clima (ODS 13). 

Dins de la contínua aposta de la companyia per reduir l’impacte de la seva activitat, actualment està definint una estratègia de carboni que li permetrà establir un full de ruta cap a un model baix en carboni, gràcies a un objectiu de reducció de CO2 i d’intensitat d’emissions a llarg termini, contribuint, d’aquesta manera, a l’acció pel clima

Notícies relacionades

–Pau, justícia i institucions sòlides (ODS 16). 

Cepsa es va convertir el 2018 en l’única companyia del sector de l’energia a Espanya i en una de les primeres en l’àmbit internacional a obtenir la certificació ISO 37001 per les seves mesures antisuborn. És només un exemple del compromís amb les millors pràctiques d’ètica i compliment, encaminades a prevenir la corrupció i el suborn en totes les seves formes i promoure la transparència i el diàleg amb proveïdors, empleats i altres col·lectius.

Temes:

Especial ODS