ESTADÍSTICA

Les empreses espanyoles tarden 97 dies de mitjana a realitzar pagaments, 6 dies més que el 2016

Les grans companyies són les que més es desvien, i arriben als 110 dies

artculo-5 -periodico-cat grafico1

artculo-5 -periodico-cat grafico1

1
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

Els terminis de pagament entre empreses se situen en màxims, segons es desprèn del ‘5è estudi sobre terminis de pagament en l’empresa espanyola' elaborat per Crèdito y CauciónIberinform i l’IE Business School. L’anàlisi ha sigut realitzada sobre 154.000 empreses privades espanyoles amb comptes anuals entre els exercicis del 2009 i 2017 dipositats al Registre Mercantil, utilitzant l’eina d’intel·ligència de negoci Insight View, d’Iberinform.

La legislació vigent estableix un termini màxim de pagament de 60 dies

El termini de pagament mitjà entre empreses en l’àmbit nacional es va allargar sis dies el 2017, fins a arribar als 97 dies, respecte a l’exercici anterior, cosa que representa el màxim històric de l’estudi des de la seva primera edició, el 2009; lluny dels 60 dies que marca la legislació vigent en matèria de morositat. En aquest sentit, s’observa un empitjorament dels terminis de pagament des del 2015, extensible a tota mena d’empreses, independentment de la mida, sector productiu o localització geogràfica.

Per mida, les grans empreses són les que paguen més tard, a una mitjana de 110 dies, seguides per les mitjanes (100), les microempreses (98) i, finalment, les petites (94). Aquestes últimes són les úniques que situen el seu termini per sota de la mitjana nacional.

Notícies relacionades

Referent a sectors productius, en cap es compleix el termini legal, tot i que qui ofereix el millor comportament és el sector de serveis, amb 90 dies de termini. A continuació se situa la indústria, amb 101 dies, mentre que la construcció i el sector primari paguen a 108 i 110 dies, respectivament. Crida especialment l’atenció l’empitjorament del sector de la construcció, amb un augment de 9 dies des del 2015. Segons Ignacio Jiménez, director general d’Iberinform, “aquest empitjorament és preocupant, ja que la construcció té un gran pes en el PIB nacional, i pot acabar afectant altres sectors”.

Per comunitats autònomes, hi ha un empitjorament generalitzat en totes respecte al 2015, i Ceuta i Melilla, les Balears, Navarra i Catalunya són les comunitats amb més bon comportament, tot i que en totes es paga per sobre del termini legal. A l’altra banda de la balança es troben Andalusia, Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa, amb terminis que superen els 100 dies.  

Temes:

Empreses