Consells per negociar el preu d'una vivenda

És important saber com evoluciona el mercat, ja que això condicionarà la nostra estratègia de negociació

llave

llave

3
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

Una bona compra de vivenda comença molt abans d’iniciar la recerca del pis o casa en qüestió. Abans de res –recorden des d’Habitaclia–, és important conèixer la situació del mercat immobiliari, que depèn molt del context econòmic, de l’accés al crèdit i el marc legal. Quan tots aquests elements es troben a favor, hi ha més operacions de compravenda, es concedeixen més hipoteques i augmenten els preus. Al contrari, quan alguns d’aquests factors no acompanyen (hi ha crisi econòmica, precarietat laboral, dificultats de finançament o augment d’impostos) cau la demanda i es moderen els preus. Per tant, si hi ha poca demanda tindrem més capacitat de negociar el preu. Hi ha diverses maneres de conèixer aquest context, des d’informar-se a través de les fonts oficials, parlant amb experts, llegint sobre el tema, etcètera.

Seguidament, ens hauríem de fixar un pressupost (només nosaltres sabem del cert quina és la nostra situació financera i les nostres possibilitats). Aquest ha de ser assumible, i incloure el preu de la vivenda, les despeses corresponents (15% del preu de compra) i una part per a reformes i mobiliari (en cas necessari). És tan important no subestimar les despeses que caldrà afrontar com no inflar el finançament necessari sense cap motiu.

I si se sol·licita una hipoteca, s’haurà de tenir molt clar quina despesa mensual podrem assumir sense posar en risc la nostra economia personal o familiar. La recomanació general és que l’import de la quota no superi el 30% dels ingressos mensuals.

Parlar amb els bancs

En paral·lel al pressupost que ens hem fixat, és important contactar amb diverses entitats bancàries (no només amb la nostra entitat habitual), demanar totes les opcions de finançament possibles i les respectives simulacions per saber quina quota mensual ens tocaria pagar en cada cas.

Com menor sigui la durada del préstec, millor, perquè pagarem menys interessos, tot i que les quotes siguin més elevades. A més, el banc ens oferirà bonificar les quotes hipotecàries amb la contractació de productes, però cal estudiar si ens compensa i interessa, i, sobretot, sumar tot el cost mensual de les quotes.

Una vegada tinguem clar el nostre pressupost, ja podrem escollir la zona que ens interessa. És fonamental estudiar molt bé el mercat en aquest lloc, perquè no sempre coincideix amb el context general del mercat immobiliari. A més, cal estudiar els preus de les vivendes que són del nostre gust i esbrinar si s’estan fent moltes o poques operacions a l’esmentada àrea (com menor sigui la demanda, més poder tindrem a l’hora de negociar).

La negociació

Quan hàgim trobat la casa que ens interessa, es recomana controlar les nostres emocions, no prendre decisions precipitades ni deixar-nos pressionar per ningú. Hem de ser pacients i prendre el nostre temps per valorar-ne el preu.

Quan fem una oferta, l’hem de fer a la baixa, perquè encara quedi recorregut de negociació fins al preu final que estem disposats a pagar. A més, des d’Habitaclia recomanen saltar algunes barreres psicològiques. Per exemple, si disposem de pressupost per comprar una vivenda de 190.000 euros, no ens hem de limitar a buscar per sota dels 200.000 euros, perquè alguns venedors posen el seu pis a la venda per 210.000 euros però poden estar disposats a vendre’l per menys (en el mercat actual, molts venedors fixen un preu de venda un 20% superior al preu de mercat).

L’actitud

Notícies relacionades

En tota negociació, és fonamental transmetre respecte, seguretat i confiança a l’altra part. En aquest cas, davant de l’agència immobiliària i el propietari. Una actitud positiva ens pot donar un avantatge respecte d’altres compradors, mentre que una actitud negativa ens pot perjudicar.

A més, es recomana utilitzar la nostra creativitat per portar l’operació fins a bon port. Moltes negociacions embussades es desencallen gràcies a una idea d’una de les parts. Potser has calculat invertir 190.000 euros a comprar una vivenda i 20.000 euros en reformes i mobiliari, i la part venedora no vol abaixar el preu de 200.000 euros. Llavors podem oferir-li el preu que demana a canvi que realitzi reparacions i ens deixi electrodomèstics o mobiliari per valor de 10.000 euros.